De documentaire Is That Black Enough for You?!? op Netflix is een zeer informatieve en ook duizelingwekkende ode aan zwarte cinema uit de jaren zeventig.

In de nieuwe Netflix-documentaire Is That Black Enough for You?!? vraagt documentairemaker en filmcriticus Elvis Mitchell zich hardop af waar de gloriejaren van de zwarte cinema zijn gebleven. Hij doelt daarbij met name op het begin van de jaren zeventig, toen films als Shaft (1971), Super Fly (1972) en Cotton Comes to Harlem (1970) vernieuwend waren, omdat ze (eindelijk) zwarte hoofdpersonages toonden met charme, charisma en een flinke dosis zelfvertrouwen. Dat in tegenstelling tot de stereotyperingen over mensen van kleur die tot dan toe de standaard waren in populaire films.

Mitchell, tevens radiopresentator en gastdocent aan Harvard University, zet in de voice-over uiteen wat die zwarte cinema uit de jaren zeventig voor hem en voor de filmgeschiedenis hebben betekend. Essayistisch en met merkbare liefde voor het onderwerp loodst hij je in razend tempo door de hoogtepunten van die succesvolle jaren heen, waarbij meer dan honderd films de revue passeren, waartussen Mitchell knap verbanden weet te leggen.

Documentairemaker en filmcriticus Elvis Mitchell

Hij gaat in op hoe zwarte representatie is veranderd, en legt uit hoe soundtracks een steeds belangrijker onderdeel werden bij de marketing van de films en de populariteit ervan. Hij vertelt over zwarte filmpioniers en het succes van het Blaxploitation-genre, en deelt verschillende anekdotes van makers uit de tijd. In interviews met sleutelfiguren uit de succesperiode, zoals acteur Harry Belafonte en regisseur Charles Burnett, blikt hij terug op hun carrières. En met een nieuwere generatie acteurs, zoals Laurence Fishburne, Samuel L. Jackson en Whoopi Goldberg, bespreekt hij de invloed die de films op hen hebben gehad.

Zoals een goede docent wekt Mitchell enthousiasme op voor zijn onderwerp, waardoor je direct zin krijgt de films die hij bespreekt te gaan zien. Creatief en eigenzinnig laat hij een filmgeschiedenis zien die niet vaak wordt belicht, die overstemd werd door de opkomst van populaire blockbusters uit dezelfde tijd, zoals Steven Spielbergs Jaws of George Lucas’ Star Wars.

Vanwege de speeltijd van dik twee uur, waarin de enthousiaste Mitchell onophoudelijk zijn kennis etaleert en illustreert met diverse voorbeelden, vergt het kijken naar zijn film echter wel wat concentratie. Het haast academische taalgebruik van Mitchell leidt bovendien soms wat af. Maar de diepgravende analyses, veelzijdige voorbeelden en inzichtelijke interviews maken dit uitgebreide filmcollege toch een heerlijke traktatie voor de echte filmliefhebber.

Is That Black Enough For You?!? is te zien op Netflix

Meer over Is That Black Enough For You?!?