Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een prachtige animatiefilm en Florence Pugh in de nieuwe film van Sebastián Lelio.

My Father’s Dragon

De jonge Elmer verhuist tijdens de Grote Depressie noodgedwongen met zijn moeder van het vredige platteland naar Levenloos Stad. Die plek doet zijn naam eer aan; het regent er, iedereen is chagrijnig en zijn moeder kan geen werk vinden. Wanneer Elmer van een pratende kat hoort dat er ergens op een eiland een draak gevangen zit die al je wensen uit laat komen, twijfelt hij dan ook geen moment om meteen per walvis naar Wild Eiland te varen. In deze aandoenlijke Netflixanimatie (en boekverfilming) van de regisseur van The Breadwinner (ook te zien op Netflix) is elke scène een kleurrijk kunstwerkje.

Bekijk ook onze lijst met de beste jeugdfilms op Netflix​​​​​​​

The Golden Ball

Een twaalfjarige jongen is een grote fan van de Afrikaanse voetbalster Roger Milla en hij droomt ervan zelf een stervoetballer te worden. Maar hij moet thuis helpen bij het hoeden van het vee, en op school is ook geen tijd voor voetbal. Erger nog: als hij eindelijk een echte voetbal krijgt, schopt hij het ding onzacht tegen het hoofd van een dorpsgenoot. Hij vlucht, en de ontluikende voetbalster kan niet meer gestopt worden. Guinees-Frans voetbalsprookje met de jeugdige acteur Aboubacar Sidiki Sumah die een lust voor het oog is, en uiteraard zelf zijn voetbalstunts uitvoert. Aardige kinderfilm met mooie opnamen van de Westafrikaanse republiek Guinea.

The Wonder

Een Engelse verpleegster wordt in 1862 naar een dorp in Ierland gestuurd om een meisje te onderzoeken dat al maanden niet gegeten zou hebben. Hoe ze dan toch in leven blijft? God voedt haar met ‘manna from Heaven’, een wonder dus. Intrigerende verfilming van de gelijknamige roman van de Iers-Canadese schrijver Emma Donoghue (Room). Zwakke schakel is verrassend genoeg het script, dat Donoghue samen met Alice Birch (Lady Macbeth) en regisseur Sebastián Lelio (Una mujer fantástica) schreef; op te veel momenten geloof je er als kijker weinig van. Maar daar staan tegenover de heerlijk naargeestige regie van Lelio – The Wonder oogt geregeld als een horrorfilm – én het geweldige spel van Florence Pugh als sceptische verpleegster.

LAATSTE KANS: My Happy Family

Netflix verwijdert met regelmaat films en series. Een vreemde en verontrustende ontwikkeling is dat tegenwoordig ook films die ooit zijn aangekondigd als Netflix Original (en waarvan Netflix de wereldwijde distributierechten bezit) verdwijnen. Zo is het geweldige My Happy Family nog maar twee weken te zien. De film gaat over een 51-jarige vrouw die haar gezin een beetje beu is, met haar zeurende ouders, haar slome man en volwassen, maar zoekende, kinderen. Dus huurt ze, vlak voor haar verjaardag - waar ze trouwens ook geen zin in heeft - een appartementje en gaat het huis uit. Het vormt de start van een warm en meeslepend drama over gewone mensen met gewone problemen in Tbilisi, Georgië. Die af en toe in prachtig meerstemmig gezang uitbarsten. Geweldig spel, vooral van hoofdrolspeelster Ia Shugliashvili.

My Happy Family is nog te zien tot 30 november

Meer film- en serietips voor Netflix