Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer Sherlocks zusje en ieders favoriete simpele ziel.

Enola Holmes 2

Daar is ze weer, het kittige tienerzusje van Sherlock Holmes, charmant-kluchtig gespeeld door Stranger Things-actrice Millie Bobby Brown. In dit vervolg op de Netflixhit uit 2020 neemt Enola haar eerste officiële detectivezaak aan: de vermissing van een jonge fabrieksarbeidster. Broer Sherlock (Henry Cavill) krijgt ditmaal iets meer te doen, en zelfs diens aartsvijand Moriarty duikt op. Wederom een vrolijke, onderhoudende familiefilm met feministisch randje, al is de precieze doelgroep wel wat vaag: de toon is vrij kinderlijk, maar de plot nog best ingewikkeld, en het geweld levert een Kijkwijzerkeuring op van twaalf-plus. Te zien vanaf 4 november.

Forrest Gump

Deze cinematografische droom van regisseur Zemeckis (Back to the Future) is een mooie en opwekkende allegorie over een charmante onbenul (overtuigend gespeeld door Tom Hanks) die in Vietnam diende, presidenten ontmoet (Zemeckis gebruikte met de computer bewerkt archiefmateriaal) en meer invloed heeft op de loop der geschiedenis dan hij zelf ooit voor mogelijk had kunnen houden. De, inmiddels een tikje verouderde, computereffecten waren toen 'state of the art'. Genomineerd voor dertien Oscars, waarvan er uiteindelijk zes verzilverd werden (beste film, acteur, regie, special effects, montage, en scenario).

Terug van weggeweest: The Remains of the Day

Na Howards End werden acteurs Antony Hopkins en Emma Thompson herenigd in dit sobere drama van het succesvolle duo Merchant-Ivory. Hopkins speelt de rigide traditionele butler James Stevens in het Engeland van de jaren dertig. Een rol waarin zijn ingetogen stijl bijzonder goed tot zijn recht komt; ieder woord, iedere beweging getuigt van zijn uitzonderlijke klasse. Verblind door zijn arbeidsethiek negeert James zijn gevoelens voor huishoudster Mary (Thompson) en blijft loyaal aan zijn werkgever Lord Darlington (James Fox), die duidelijk sympathiseert met de nazi's. Ouder en wijzer besluit James na de oorlog alsnog toenadering te zoeken tot Mary. De twee hoofdrolspelers werden allebei genomineerd voor een Oscar.

Meer film- en serietips voor Netflix