Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een aangrijpende documentaire en een familiedrama met topacteurs.

Descendant

Intrigerende documentaire over een lang verborgen gehouden verleden: de geschiedenis van de Clotilda, het laatste Amerikaanse slavenschip. De afstammelingen van de tot slaaf gemaakten leven tegenwoordig in een hechte gemeenschap nabij het stadje Mobile in Alabama, en vertellen hier hun verhaal. Nadat de restanten van het schip gevonden worden, en er dus eindelijk hard bewijs is voor de geschiedenis die hen bindt, begint een periode van heling en een zoektocht naar rechtvaardigheid. Een urgente en aangrijpende vertelling, die knap blootlegt hoe de geschiedenis doorwerkt in het heden. Vloeiend verteld met indrukwekkende archiefbeelden en een scherp oog voor detail. Winnaar van een Special Jury Award op Sundance 2022.

Just Like Heaven

Romantische komedie over depressieve tuinarchitect David (Mark Ruffalo) die in San Francisco het volmaakte huis lijkt te hebben gevonden. Blijkt echter dat de vorige bewoonster, de na een ongeluk comateuze arts Elizabeth (Reese Witherspoon), niet van plan is te vertrekken. Integendeel, ze raakt - in geestgedaante - snel geïnteresseerd in David, in eerste instantie als patiënt. 'Hoeveel drink je gemiddeld, de laatste tijd?' Voorspelbaar, maar Reese Witherspoon laat opnieuw zien dat ze de ideale actrice voor zulke komedies is. Regisseur Mark Waters maakte eerder Mean Girls en Freaky Friday.

What They Had

Bridget (Hilary Swank) keert terug naar Chicago waar haar moeder (Blythe Danner) steeds meer geheugenproblemen heeft. Terwijl haar vader (Robert Forster) koppig vasthoudt aan het dagelijks leven met zijn vrouw en het verleden dat hij koestert, worden de barstjes in Bridgets eigen leven zichtbaarder. Ook haar broer (Michael Shannon) blijkt allerlei levensballast mee te zeulen. Actrice-scenariste-regisseuse Elizabeth Chomko, ook actief in de theaterwereld, debuteert met een deels op eigen ervaring gebaseerd familiedrama dat ze via het Sundance festival ontwikkelde. De prima acteurs zijn fijn om naar te kijken.

Meer film- en serietips voor Netflix