Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een filosofisch sprookje en een klassieker uit 1986.

Blonde

Biopic over het leven van Norma Jeane Mortenson, die in de jaren vijftig en zestig wereldberoemd zou worden als filmster en sekssymbool Marilyn Monroe (1926-1962). Net als in het boek van Joyce Carol Oates, waarop de film gebaseerd is, kruipt regisseur Andrew Dominik in het hoofd van de geplaagde actrice, die in feite een dubbelleven leidde. Aan de ene kant bleef ze altijd de eenzame en kwetsbare Norma Jeane, de ongewilde dochter van een psychisch gestoorde moeder, en aan de andere kant werd ze Marilyn Monroe, de meest begeerde vrouw op aarde. Dominik toont vooral de schaduwzijde van Marilyns leven, waardoor de (bijna drie uur durende) Blonde een zware zit is geworden. Maar wel indrukwekkend verfilmd en de Cubaanse Ana de Armas is fantastisch als Norma Jeane/Marilyn.

Lees ook ons achtergrondverhaal over de film: 'Blonde is gemaakt voor alle ongewenste kinderen in deze wereld'

Nine Days

In een geheimzinnig niemandsland zit een ernstige man hele dagen in een huisje naar een wand vol tv-schermen te staren. Wat doet hij precies? Wat is dit voor oord? Zodra alle puzzelstukjes op hun plek liggen neemt de spanning van dit existentiële sprookje iets af, maar dan nog kunnen de uitstekende acteurs, fraaie beelden en filosofische thema’s de aandacht prima vasthouden. Veelbelovend debuut van Japans-Braziliaanse cineast Edson Oda leunt vrij zwaar op Kore-eda’s After Life en Malicks The Tree of Life – films die hij zelf als inspiratie noemt – maar is fris en eigenzinnig genoeg.

Stand by Me

Schrijver haalt herinneringen op aan jeugdvriendschap in de jaren vijftig. Flashbacks brengen ons terug naar een zomer in Oregon, waarin vier twaalfjarige jongens op zoek gaan naar het lichaam van een vermiste tiener. Rokend, kletsend en grove taal uitslaand, hangen ze een beetje rond tot ze vernemen dat er een lijk gevonden is bij een spoorlijn in het bos. De jongens hebben geen idee welk effect die 'vondst' zal hebben op hun vriendschap. Regisseur Rob Reiner maakte een ontroerende en effectieve film van het verhaal 'The Body' van Stephen King. Mooi en geloofwaardig acteerwerk van de jonge acteurs, met name van River Phoenix.

Enkele weken geleden tipten we ook 'de Spaanse versie van klassieker Stand by Me'

Meer film- en serietips voor Netflix