Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een Spaanse versie van klassieker Stand by Me en een peperdure Amerikaanse actiefilm.

Ghostbusters: Afterlife

Reboot van Ivan Reitmans klassieke horrorkomedie Ghostbusters (1984) door diens zoon Jason. Het is 35 jaar na de gebeurtenissen in New York en oppergeest Gozer en zijn boosaardige hulpjes zitten nu diep verborgen in een berg in Summerville, Oklahoma. Waar ze wachten op het moment dat ze de wereld kunnen overnemen. Het is aan viertal jongeren om dat te voorkomen. Goed verteld verhaal is net als het origineel een slimme mix van humor en horror, en voegt daar ook nog een portie familiedrama aan toe. Afterlife heeft de nodige memorabele momenten (zo keert de Stay Puft Marshmellow Man terug, soort van), maar verliest naar het einde toe wel wat aan focus.

Lees ook ons interview met regisseur Jason Reitman: 'Was Ghostbusters nou een horrorfilm, een komedie, of toch een sciencefiction-film?'

The Gray Man

Deze actiethriller over een CIA-sluipschutter (Ryan Gosling) die wordt opgejaagd door een gestoorde collega (Chris Evans, met eng snorretje) is het soort geweld verheerlijkende machofilm dat floreerde in de jaren ’80 en ’90, met sterren als Willis, Stallone en Van Damme. De clichés volgen elkaar rap op, maar de actiescènes ook, en die zijn behoorlijk enerverend. Producent Netflix lapte dan ook 200 miljoen dollar, die de broers Russo (bekend van vele Marvelfilms) uitgaven aan dure acteurs, chique locaties, flitsend camerawerk en veel rondvliegend puin. Naar een boek van Mark Greaney, dat een lange reeks in gang zette. Wordt allicht vervolgd dus.

Live is Life

In dit ontroerende coming-of-age drama beleven vijf Spaanse tieners in 1985 samen nog één avontuur voordat het volwassen worden voor de deur staat. Ze gaan op zoek naar een magische bloem die ergens hoog op een berg te vinden zou moeten zijn. Een bloem die al je problemen kan oplossen en ze hebben allemaal zo hun redenen (de één wat dringender dan de ander) om mee te gaan. De vriendschap tussen de jongens maakt van Live is Life een aandoenlijke en hartverscheurende Spaanse versie van de klassieker Stand by Me (1986), met prachtige landschappen en heerlijke muziek.