Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een verbazingwekkende documentaire en een animatiefilm voor kinderen.

Girl in the Picture

Wie was de jonge vrouw die zichzelf Tonya Hughes noemde? En wat is het verhaal achter haar huwelijk met die vreemde oude man en hun tweejarige zoontje? Haar mysterieuze dood is het startschot van een huiveringwekkende zoektocht naar antwoorden. Betrokkenen dwalen door een intens droevig labyrint met aliassen, ontvoeringen en seksueel misbruik. Wat betreft vorm wint deze true crime-documentaire geen originaliteitsprijs, maar de inhoud laat je van de ene in de andere verbazing vallen. Misschien wel het belangrijkst: regisseur Skye Borgman (Abducted in Plain Sight) stelt de identiteit van slachtoffer in plaats van dader centraal.

Het al net zo bizarre Abducted in Plain Sight staat eveneens op Netflix

Het zeebeest (The Sea Beast)

Het leven van de onbevreesde zeemonsterjager Jacob Holland staat op z’n kop als hij de jonge Maisie, zijn grootste fan, als verstekeling op zijn schip vindt. Babysitten en achter monsters aan zitten, werkt namelijk niet echt samen. Toch is het Maisie die Jacob in dit epische zeeavontuur laat twijfelen aan het leven dat hij altijd gekend heeft. Voor volwassenen is The Sea Beast met twee uur een lange zit en niet echt vernieuwend, maar kinderen zullen tijdens deze animatiefilm van Netflix en regisseur Chris Williams (Big Hero 6, Vaiana) op het puntje van hun stoel zitten.

Terug van weggeweest: Up in the Air

Ryan Bingham (George Clooney) vliegt business class van klus naar klus: hij ontslaat mensen voor werkgevers die dat zelf niet durven. Zijn werk past binnen zijn filosofie: bezittingen, banen, relaties, het zijn allemaal dingen die je vrijheid verminderen, die je moet dumpen. Dan besluit de werkgever van Ryan hem voortaan op kantoor te houden, ontmoet hij de vrouw van zijn dromen (Vera Farmiga), en moet hij de jonge Natalie (Kendrick) de kneepjes van het vak leren. Tikje melancholiek drama van regisseur Jason Reitman (Juno, Young Adult), met veel mooie bijrollen, werd genomineerd voor zes belangrijke Oscars.

Lees hier ook ons interview met regisseur Jason Reitman over de film

Meer film- en serietips voor Netflix