Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere Clare Dunn in een sympathiek drama en een prijswinnende film met een topcast.

Fear

Regisseur James Foley weet met zijn stijlvolle regie van het weinig originele en voorspelbare scenario toch een enge psychologische thriller te maken. Zestienjarig 'upper-class' meisje (Reese Witherspoon) met bezorgde vader krijgt verkering met de verkeerde jongen (Mark Wahlberg). Als ze het uitmaakt, blijkt pappie gelijk te hebben: het ogenschijnlijk charmante vriendje verandert in een moorddadig monster. Veel, met name Nederlandse, critici stoorden zich eraan dat Fear schaamteloos leentjebuur speelde bij films als Fatal Attraction en Cape Fear. Foley eiste naar verluidt van de studio dat Wahlberg de hoofdrol zou spelen, ook al had Wahlberg – toen nog vooral actief als muzikant en als onderbroekenmodel – eigenlijk auditie gedaan voor een van de bijrollen.

Halloween

Vier decennia geleden overleefde tiener babysitter Laurie Strode tijdens verkleedfeest Halloween een gruweldaad van Michael Myers. Nu weet Myers te ontsnappen uit de gevangenis waar hij al die tijd zat, en begint het moorden opnieuw. Lauries trauma, dat flinke sporen heeft nagelaten in haar leven, komt weer helemaal terug. De klassieker van John Carpenter uit 1978 krijgt een vervolg dat de tussenliggende sequels negeert. Zoveel ontzag van fans als het origineel kreeg deze film niet, maar Jamie Lee Curtis die terugkeert als dappere grootmoeder, dwingt veel respect af

Herself

Nadat ze voor de zoveelste keer in elkaar is geslagen, besluit de Ierse Sandra (sterke rol van Clare Dunne, tevens coscenarist) haar man te ontvluchten. Gefrustreerd door de schaarste op de huizenmarkt verzint ze een plan om voor zichzelf en haar dochters een eigen huisje te bouwen. Bescheiden film van de regisseur van Mamma Mia! en The Iron Lady zit vol sympathieke personages, urgente thema’s en ontroerende momenten. Het drama is alleen wat onhandig gedoseerd: zodra een scène al te gezellig wordt is wel duidelijk dat er weer een sombere wending aan zit te komen.

Edge of Darkness

Emma, de volwassen dochter van de Bostonse politieman Craven (Mel Gibson) wordt voor zijn deur neergeschoten. Craven is er natuurlijk kapot van, ook omdat hij denkt dat de kogels voor hem bedoeld waren. Maar dan hoort hij dat zijn dochter verwikkeld was in geheimzinnige, smerige zaakjes. Hij gaat uit op onderzoek. De eerste acteerklus in lange tijd voor Gibson, die in voorgaande jaren The Passion of the Christ en Apocalypto regisseerde. Hij is al wat oud om voor een actieheld te kunnen doorgaan. Ray Winstones rol, als geheimzinnige tipgever, is veel leuker, in deze redelijke thriller.

Terug van weggeweest: Closer

Veelvuldig bekroond drama over vier moderne, mooie mensen. De Amerikaanse stripper Alice (Natalie Portman) heeft een relatie met schrijver/journalist Dan (Jude Law), fotografe Anna (Julia Roberts) gaat met dermatoloog Larry (Clive Owen). Maar Dan valt ook op Anna, en Alice rommelt met Larry. Regisseur Nichols laat zien hoe groot de verwoestende werking van jaloezie en leugens in een periode van enkele jaren kan zijn. Uitstekend spel van alle acteurs, in dit intelligente, soms hartverscheurende drama, dat gebaseerd werd op het gelijknamige toneelstuk van Patrick Marber. Oscarnominaties voor Owen en Portman.