Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een moderne variant op Huckleberry Finn en een komedie over een eenzame man die op zoek gaat naar een draagmoeder.

Duplicity

Ray (Clive Owen) en Claire (Julia Roberts) zijn na hun mooie carrières bij de Amerikaanse en Britse geheime diensten, waarin ze elkaar zowel letterlijk als figuurlijk tegen het lijf liepen, overgestapt naar bedrijfsspionage. Dan zien ze een gouden kans: kunnen ze hun respectievelijke bazen niet bedriegen en er vandoor gaan met een enorme som geld? Waarna al snel de vraag rijst of ze elkaar wel kunnen vertrouwen. De vraag is steeds wat gemeend is en wat gespeeld, in deze charmante puzzel. Boeiend, ook door de sterke chemie tussen twee acteurs in topvorm.

The Peanut Butter Falcon

Een moderne variant op Huckleberry Finn rond een held met downsyndroom – het is weer eens wat anders. Amerikaanse twintiger Zack (debutant Gottsagen, die zelf ook downsyndroom heeft) ontsnapt uit een verzorgingstehuis en gaat op zoek naar een legendarische showworstelaar, van wie hij het vak hoopt te leren. Onderweg sluit hij een verrassende vriendschap met een ruige visser (Shia LaBeouf). Dit southern sprookje is hier en daar te kluchtig, maar de ontwapenende Gottsagen en erg goed spelende LaBeouf hebben een fijne chemie samen en geven de film een hoge sympathiefactor.

Together Together

Veertiger Matt (Ed Helms) is een eenzame appontwikkelaar die heeft besloten dat hij een kind wil. Met een gedoneerde eicel gaat hij op zoek naar een geschikte draagmoeder. De keuze valt op twintiger Anna (Patti Harrison), die geld nodig heeft voor een studie. Dit bescheiden indiedrama heeft de opzet van een foute romcom en lijkt aanvankelijk ook die kant op te gaan, met veel geforceerde grapjes rond de onorthodoxe situatie. Gaandeweg wordt de toon echter minder lollig en ontstaat een lief verhaal over een verrassende vriendschap, met wat slimme observaties en een ontroerend slot.

The Photographer: Murder in Pinamar

25 januari 1997, Pinamar, Argentinië. In een uitgebrande auto wordt het lichaam van fotojournalist José Luis Cabezas gevonden. Het hele land is geschokt, helemaal als het onderzoek leidt naar een misdaadnetwerk waar politici en de elite van het land bij betrokken zijn. Regisseur Alejandro Hartmann, die ook de Netflix-docu Carmel: ¿Quién mató a María Marta? maakte, neemt de tijd om alles rustig uit te leggen, al blijft het voor de buitenstaander hier en daar wat verwarrend.

Terug van weggeweest: The Constant Gardener

Als de vrouw (Rachel Weisz) van een Engelse diplomaat Justin (Ralph Fiennes) in Kenia vermoord gevonden wordt denkt de roddelzieke Britse diplomatengemeenschap in eerste instantie aan een crime passionel. Maar de fervente tuinier Justin weigert te geloven dat zijn vrouw ontrouw was en volgt het geëngageerde voetspoor van zijn overleden echtgenote en vindt een sinister complot. Deze geslaagde verfilming van de ijzingwekkende roman van John le Carré is zowel een thriller, een liefdesverhaal en een aanklacht. Weisz won een Oscar voor haar bijrol.

Steun de kijk van VPRO Cinema

Bij VPRO Cinema vind je een onafhankelijke kijk op films en series. Wars van marketingmachines, algoritmes en geautomatiseerde aanbevelingen van streamingsdiensten die je kijkgedrag beïnvloeden.

Laat jij je graag inspireren? Dankzij extra geld van donateurs blijft VPRO Cinema de meest complete Nederlandstalige website met een eigen kijk op films en series. Draag je hier ook graag aan bij? Word nu donateur!

Meer film- en serietips voor Netflix