Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een schokkende documentaire en een Deense foodromcom.

A Perfect Pairing

Workaholic en wijnimporteur Lola vertrekt van Los Angeles naar de outback van Australië om een grote klant binnen te halen. Eenmaal daar belandt ze door omstandigheden op een schapenfokkerij waar ze twee weken blijft werken. Dat betekent intensief samenwerken met de ietwat ruige, maar aantrekkelijke Max en vooral nadenken over levenskeuzes. Deze romantische komedie doet wat je ervan verwacht: gestreste vrouw moet onthaasten op het platteland, komt daar haar tegenpool tegen en vindt (spoiler) liefde. Maar dit keer wel in een prachtig landschap.

Blue Story

Het verhaal is zo oud als Romeo en Julia: de ene bende teistert de andere, wraakactie volgt op wraakactie, de slachtoffers aan beide zijden stapelen zich op. Blue Story situeert dit klassieke gegeven in hedendaags Londen, waar twee jeugdvrienden lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Plot en personages blijven wat vlak, maar debuterend regisseur Andrew Onwubolu – tevens bekend als grimerapper Rapman – zet het harde straatleven wel bijzonder geloofwaardig neer. Net als in zijn populaire webserie Shiro’s Story (2018) verschijnt hij soms zelf in beeld om rappend commentaar te geven – mooie vondst.

Cyber Hell: Exposing an Internet Horror

Rond 2018 werden in Zuid-Korea tientallen (zeer) jonge vrouwen via het internet gechanteerd. Twee personen genaamd ‘GodGod’ en ‘Baksa’ ontfutselen op slinkse wijze intieme foto’s van de vrouwen (‘Hé, wil je misschien model worden?’) om ze daar vervolgens mee te chanteren. Via een livestream van de app Telegram moesten ze voor duizenden genodigden de meest walgelijke en mensonterende handelingen uitvoeren. Deze schokkende en relevante, maar ook iets te lange documentaire volgt de groep journalisten die met de hulp van slachtoffers en hackers het duo wist te ontmaskeren.

Peter Lindbergh - The Eye

De in 2019 overleden fotograaf Peter Lindbergh was een van de meest invloedrijke modefotografen aller tijden, en stond vooral bekend om de humanistische benadering van zijn modellen. Peter Lindbergh: The Eye is een vermakelijke en simpele documentaire vol met zijn iconisch geschoten Vogue-foto’s, en biedt een kijkje in het hoofd van de topfotograaf. Hier en daar gaat het verhaal wat langzaam, al sluit dit ook weer aan bij zijn rustige persoonlijkheid. Vooral indrukwekkend om te zien hoe respectvol hij met zijn modellen omgaat.

Toscana

Wanneer de uitgebluste Deense sterrenchef Theo het bericht krijgt dat zijn vader is overleden, reist hij naar Toscane om diens restaurant en akkerland te verkopen. Daar ontmoet hij Sophia, die al jaren op het landgoed werkt en Theo op andere gedachten probeert te brengen. Een tamelijk voorspelbare, maar vermakelijke romantische verhaallijn volgt, waarin de twee ogenschijnlijke tegenpolen elkaar vinden in hun liefde voor eten. De regie is wat vlakjes en gehaast, maar het spel is mooi ingetogen en de passie voor koken spat van het scherm.

Steun de kijk van VPRO Cinema

Bij VPRO Cinema vind je een onafhankelijke kijk op films en series. Wars van marketingmachines, algoritmes en geautomatiseerde aanbevelingen van streamingsdiensten die je kijkgedrag beïnvloeden.

Laat jij je graag inspireren? Dankzij extra geld van donateurs blijft VPRO Cinema de meest complete Nederlandstalige website met een eigen kijk op films en series. Draag je hier ook graag aan bij? Word nu donateur!