Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een indrukwekkende film over de Arabisch-Israëlische oorlog en een Poolse actiekomedie.

Austenland

Dertiger Jane (Keri Russell) is een groot fan van het werk van Jane Austen en keert haar hele spaarvarkentje om voor een verblijf in Austenland, een soort pretpark in Engeland voor Austen-gekken. Eerste speelfilm van regisseuse Jerusha Hess, eerder met echtgenoot Jared het brein achter komedies als Nacho Libre, is een luchtig werk rond een door Mr. Darcy geobsedeerde vrouw die zich in historische kostuums in vroegnegentiende-eeuwse romantiek stort. Literair had er meer ingezeten, maar Russell en sidekick Jennifer Coolidge zijn aimabel.

Cleo

De zeventienjarige Cleo (Anna Franziska Jaeger) woont in Brussel bij haar grootmoeder (Moreau) sinds haar beide ouders een jaar eerder omkwamen bij een auto-ongeluk. Met haar dwarse gedrag maakt ze het haar omgeving niet makkelijk. Dan ontmoet ze op een avond de geheimzinnige, heel wat oudere Leos (Roy Aernouts), die haar enige troost lijkt te kunnen bieden. De plot van dit stemmige, afwisselend Vlaams en Frans gesproken drama zwalkt een beetje, maar de acteurs zijn goed en de onderlinge verhoudingen worden subtiel en liefdevol geschetst. Sfeervolle beelden van Brussel ook.

Image of Victory

Tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948 heeft de Egyptische regering haar zinnen gezet op de kibboets Nitzanim. De idealistische journalist en filmmaker Hassanin krijgt de opdracht om deze inval te verslaan. Hoe meer beelden hij schiet, hoe meer hij zich afvraagt of hij wel aan de goede kant staat. Regisseur Avi Nesher (The BandDoppelganger) toont beide kanten; die van Hassanin en die van verzetsstrijder en kibboets-bewoonster Mira Ben Ari. Haar waargebeurde verhaal diende ter inspiratie voor Image of Victory. Neshers versie komt wat traag op gang, maar het eindresultaat is een indrukwekkende weergave van de gebeurtenissen tijdens deze strijd.

The Getaway King (Najmro)

Volksrepubliek Polen, 1988. De sympathieke meesterdief Zdzisław Najmrodzki is voor de zoveelste keer ontsnapt aan de autoriteiten en dat maakt hem onder de Poolse bevolking nogal populair. En dan wordt hij verliefd op Tereska, die hem liever het rechte pad ziet bewandelen. Maar hoe gaat dat werken als hij nog steeds wordt gezocht voor talloze misdaden? Vermaak staat voorop in deze luchtige en op waarheid gebaseerde actiekomedie. The Getaway King toont een felgekleurde, videoclipachtige variant van Polen onder communistisch bewind, wat in sommige scènes beter werkt dan in andere. Won de publieksprijs op het filmfestival van Krakau.

Terug van weggeweest: The Lost City of Z

Deze meeslepende biopic over een Britse ontdekkingsreiziger stond in 2020 al even op Netflix, werd verwijderd en is nu weer terug. Charlie Hunnam (Sons of Anarchy) speelt de hoofdrol als Percy Fawcett, die begin twintigste eeuw in de jungle van het Amazonegebied op restanten van een inheemse beschaving stuit, wat zal leiden tot een levenslange zoektocht naar de verdwenen stad uit de titel. Prachtig gefotografeerd en aangenaam ingehouden verteld verhaal over obsessie en de zucht naar kennis van regisseur James Gray (The Yards, The Immigrant). Gebaseerd op het gelijknamige boek van The New Yorker-journalist David Grann.