Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een Brits melodrama over de Tweede Wereldoorlog en een Franse misdaadklassieker.

Flushed Away

Op een dag wordt de goedgeklede, gecultiveerde Londense muis Roddy door het toilet gespoeld. In het riool ontdekt hij een sprankelende en bruisende wereld, bevolkt door maffe personages, waarin een schurkachtige pad de onderwereld over wil nemen. Gemaakt door de Aardman-studio's, die met klei-animatiefilms zoals Wallace & Gromit een ijzersterke reputatie opbouwden. Deze film is weliswaar volledig op de computer gemaakt maar bevat dezelfde kwinkslagen, dubbele bodems en grollen.

Gladiator

Bokstalent Tommy Riley (James Marshall) gaat na de dood van zijn moeder bij zijn drankzuchtige vader John Riley in Chicago wonen, waar hij op school de pispaal wordt. Eigenlijk haat hij boksen, maar hij blijft in actie om met prijsgelden zijn pa's schulden af te lossen. De valse bokspromotor Jimmy Horn (Brian Dennehy) bombardeert Tommy tot 'white hope' en dwingt hem mee te doen in een circuit waar drugs, mutilaties en omkoop geen vieze woorden zijn. Maar wanneer Tommy, in een uitbuiting van rassentegenstelling-sentimenten, zijn 'gladiator'-collega Lincoln (Cuba Gooding jr) moet bestrijden, is de maat vol. Degelijke boksfilm met een anti-racistische boodschap.

Their Finest

'Authenticiteit en optimisme', dat is wat de filmafdeling van het Britse Ministerie van Informatie tijdens de Tweede Wereldoorlog graag aan haar doorzichtige oorlogspropaganda wil toevoegen om het meer impact te geven. En een vrouwelijke blik. Met de mannen aan het front krijgt copywriter Catrin Cole (Gemma Arterton) daarom de kans om zich te bewijzen. Klassiek melodrama van de Deense regisseur Lone Scherfig (An Education) over emancipatie in crisistijd. De romance tussen Catrin en een collega-scenarist komt niet helemaal uit de verf, maar des te sterker zijn de scènes op de filmset van The Nancy Starling, een optimistische tearjerker over de evacuatie van Duinkerken.

Touchez pas au grisbi

Vrienden Max (Jean Gabin) en Riton (René Dary) slaan hun spreekwoordelijke allerlaatste slag. Hun loyaliteit aan elkaar wordt getest wanneer drugsdealer Angelo (Lino Ventura, in zijn eerste rol) de enorme buit in handen probeert te krijgen. Klassiek, stijlvol, in Parijs opgenomen gangsterdrama is vooral een milieuschildering en een gedetailleerd portret van vriendschap binnen die kringen, zonder actie en spanning te verwaarlozen. Regisseur Jacques Becker (Casque d’Or) gaf acteur Gabin een nieuw imago en de Franse cinema een nieuw genre. De 26-jarige Jeanne Moreau is te zien in een van haar eerste rollen. In Nederland uitgebracht onder de titel De onderwereld van Montmartre.

Warriors of Heaven and Earth

De nobele luitenant Li raakt in het oude China van de Tang dynastie uit de gratie. Hij weet een tijdlang uit de handen van de keizer te blijven maar wordt toch gevonden door een van diens dienaren, de Japanse Lai Qi, een al even formidabele vechter. Tijdens hun diverse schermutselingen krijgen Li en Lai al snel groot respect voor elkaar. Veel bloederig spektakel, met veel flair gefilmd op fraaie, woeste locaties. Niet zo goed als genregenoten als Crouching Tiger, Hidden Dragon en Hero, maar voor liefhebbers van epische zwaardvechtfilms valt er genoeg te genieten. De soundtrack is van de Indiase componist A.R. Rahman (Slumdog Millionaire)