Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een avontuurlijke Nederlandse scifi-film over een heldhaftige tiener en de nieuwe film van regisseur Richard Linklater.

All or Nothing

Vaste Mike Leigh-acteurs Timothy Spall en Lesley Manville spelen vader Phil en moeder Penny Bassett, taxichauffeur en caissière en ouders van de vervreemde Rachel (Alison Garland) en bankzitter Rory (James Corden). De gezinsleden wonen armelijk ongezellig en leven langs elkaar heen alsof er opzet achter zit. Leigh laat ook de levens van enkele buren de revue passeren, maar richt zich langzaam maar zeker op de relatie tussen pa en ma Bassett. De dialogen klinken authentiek, de omgeving is treurig en ineens warm op de juiste momenten. Mike Leigh zegt dat ondanks alles geluk voor ieder mens beschikbaar is en je wil hem graag geloven.

Captain Nova

2050. De aarde is veranderd is een onleefbare woestijn. Gevechtspiloot Nova reist terug in de tijd om een allesvernietigende klimaatramp te voorkomen. Enige probleem: ze wordt zelf weer een twaalfjarig meisje, waardoor niemand gelooft dat zij de wereld komt redden. Behalve Nas, die Nova gaat helpen op haar geheime missie. Captain Nova is een spannende buddymovie waarin veel zorg, en geld, is besteed aan sciencefictionelementen als ruimteschepen, laserguns en robots. Daardoor ga je makkelijk mee in het verhaal, dat soms grote stappen neemt. Regisseur Maurice Trouwborst durft af te wijken van de standaard vertelstructuur en kiest voor een einde dat vraagtekens laat. Moeten we de zorg voor de aarde aan tijdreizigers overlaten? Of is het tijd om nu in actie te komen?

Lees ook ons interview met de regisseur: 'Ze is een gevechtspiloot met een missie om de aarde te redden, ze komt niet om te charmeren'

Apollo 10½: A Space Age Childhood

Richard Linklaters derde animatiefilm, na het revolutionaire Waking Life (2001) en A Scanner Darkly (2006), begint als een magische avonturenfilm over een jongen die gerekruteerd wordt als astronaut omdat de genieën van NASA per ongeluk de maanlander te klein hebben gebouwd. Maar schijn bedriegt, want in werkelijkheid is dit een hyperpersoonlijk verslag van Linklaters eigen jeugd in Houston, waarin een bezoek aan pretpark AstroWorld en een opsomming van alle populaire muzikanten in 1969 net zo belangrijk zijn als Neil Armstrongs eerste stappen op de maan. Het resultaat is een ongrijpbare, warrige, luchtige, fascinerende, wonderschone en soms behoorlijk saaie nostalgietrip. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door acteur Jack Black, wiens moeder jarenlang voor NASA werkte. Mede geproduceerd door het Nederlandse Submarine.

Trust No One: The Hunt for the Crypto King

Intrigerende documentaire over cryptomiljonair Gerry Cotten, oprichter van QuadrigaCX, een handelsplatform voor bitcoins. Een groepje investeerders vermoedt dat Cotten de boel belazert, als blijkt dat ze geen geld kunnen opnemen van hun accounts. De scepsis groeit wanneer de miljonair plots overlijdt, en 215 miljoen dollar aan bitcoin-investeringen verdwijnt. Waar is dat geld? En is Cotten werkelijk dood? Wat volgt is een reconstructie van de jacht op Cotten, die knap inzichtelijk maakt hoe snel complottheorieën kunnen ontstaan, en hoe hebzucht altijd een rol speelt bij zaken die gemoeid zijn met geld. Al wordt het nogal bombastisch verteld, het is fascinerend om te zien hoe diep het konijnenhol gaat. Gebaseerd op de populaire podcast Exit Scam.

Robin de roodborst

Deze fraaie Britse stop-motion-animatiefilm greep afgelopen zondag naast de Oscar voor beste korte animatiefilm – de prijs ging naar het Spaanse The Windshield Wiper – maar regisseurs Daniel Ojari en Michael Please wacht hoe dan ook een grote toekomst. Met het 32 minuten durende Robin het roodborstje (originele titel: Robin Robin) creëerden ze een aandoenlijk sprookje over een door muizen grootgebrachte vogel, die zich begint af te vragen waar ze eigenlijk thuishoort. Is ze niet veel te groot en onhandig, om een muis te zijn? Geproduceerd door het roemruchte Aardman Studios, bekend van hun klei-animaties Wallace & Gromit en Shaun het schaap. Prachtige decors en een ijzersterke stemmencast, met in het bijzonder Richard E. Grant als wijze ekster.