Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Vlaamse liefdestragedie en een spannende misdaadthriller.

Black

Liefdestragedie over de vijftienjarige Mavela, lid van de gewelddadige jeugdbende Black Bronx, en Marwan, een jongen van de rivaliserende 1080'ers. Oftewel: Romeo & Julia in de Brusselse wijken Matongé en Molenbeek, gebaseerd op de tienerromans van Dirk Bracke. Met vaart en branie verteld door het jeugdige regisseursduo El Arbi en Fallah (Image, Patser), al staat de dikke Hollywood-saus waarin ze hun tweede langspeler goten echte emotionele betrokkenheid in de weg. Grote hype in eigen land, waar de film in drie weken tijd 100.000 bezoekers trok.

Dunya & Desie

Film naar de televisieserie over twee hartsvriendinnen uit Amsterdam-Noord. Op haar achttiende verjaardag krijgt Dunya (Maryam Hassouni) tot haar grote schrik te horen dat ze uitgehuwelijkt wordt aan een Marokkaanse neef. Tegelijkertijd raakt Desie (Eva van de Wijdeven) zwanger van haar rijschoolleraar. Ze weet niet of ze het kindje moet houden en besluit samen met Dunya op zoek te gaan naar haar biologische vader. Wanneer deze in Marokko blijkt te wonen, lijkt dit een uitweg voor hen allebei. In Marokko komen ze in komische, romantische en confronterende situaties terecht die hen uiteindelijk dwingen om keuzes in hun leven te maken. In 2008 verkozen tot Nederlandse Oscarzending.

14 Peaks: Nothing Is Impossible

De Nepalese bergbeklimmer Nirmal Purja besluit in 2019 om binnen zeven maanden de veertien hoogste bergtoppen ter wereld te beklimmen. Een krankzinnig en onmogelijk idee volgens veel van zijn professionele collega’s, maar de onverschrokken ex-militair is vastbesloten zijn ‘Operation Possible’ tot een goed einde te brengen. De ruim 8000 meter hoge bergen die Purja en zijn team trotseren, worden prachtig in beeld gebracht in deze documentaire, die de heren op de voet volgt. Het verhaal wordt soms overdreven sentimenteel opgevoerd, maar is geen moment saai en bevat genoeg spanning. Bovendien biedt de vertelling een mooi inkijkje in de cultuur en geschiedenis van het bergbeklimmen.

Silver Bears

Gentleman-dief Doc Fletcher (Michael Caine) koopt na bemiddeling van een verarmde Italiaanse prins een bank in Lugano. Deze bank blijkt een vervallen kamertje boven een pizzeria. Wat moet hij zijn baas Balsam vertellen? Maar Fletcher zou geen meester in zijn vak zijn als hij geen oplossing kon bedenken, en die komt in de vorm van een zilvermijn in Iran. Onderhoudende caper-comedy, op speelse wijze vertolkt door een hele reeks bekende gezichten. Een licht niemendalletje, met typisch Britse dialoog- en situatiehumor en zonder gewelddadigheden. Peter Stone bewerkte de roman van Paul Erdman met veel soepelheid en gevoel voor humor. Een kolfje naar de hand van Caine.

Windfall

Een techmiljardair en zijn vrouw betrappen een inbreker op heterdaad tijdens een weekendje weg in hun afgelegen villa. Vervolgens begint het trio te onderhandelen over de ideale oplossing: zij blijven leven, hij krijgt een zak geld mee. Maar hoeveel geld is eigenlijk genoeg? Formidabele en minimalistische misdaadthriller die het niet zozeer moet hebben van de suspense, maar vooral van de onderhuidse spanningen tussen de personages (en alle leugens en verwijten die daarmee gepaard gaan). Sterk spel van de gehele cast, met als uitblinker een heerlijk onuitstaanbare Jesse Plemons als de arrogante, dominante en egocentrische CEO.