Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere ontdekkingsreizigers in Groenland en een van de invloedrijkste en beste Nederlandse debuutfilms van de laatste vijftien jaar.

Against the Ice

Against the Ice vertelt het waargebeurde verhaal van de Deense ontdekkingsreizigers Ejnar Mikkelsen (Nikolaj Coster-Waldau, van Game of Thrones) en Iver Iversen (Joe Cole, van Peaky Blinders), die in 1909 een gevaarlijke reddingsexpeditie uitvoeren in Groenland om belangrijke, verloren informatie terug te vinden. Zoals dat gaat in overlevingsdrama’s wordt het een barre tocht voor de heren, waarbij de voedselvoorraad en overlevingskans steeds kleiner worden, en de strijd tegen de elementen steeds groter. Een tikje voorspelbaar en conventioneel is de film daardoor wel, maar het is een genot om te kijken naar de prachtig besneeuwde filmlocaties en de fijne acteurs.

Dr. Jekyll and Sister Hyde

De titel klinkt als flauwe humor, maar dit is bloedserieuze thriller-horror uit de roemruchte Hammer studio's. Bond Girl Martine Beswick is opnieuw aantrekkelijk doch dodelijk, ditmaal als de duistere, vrouwelijke kant van Dr. Jekyll (Ralph Bates), die experimenten doet om het eeuwige leven te vinden. De Hyde-vrouw verleidt mannen om ze daarna als dood laboratoriummateriaal te gebruiken. Het wordt nog gekker wanneer Jekyll verliefd wordt op de buurvrouw en Hyde tegelijk op haar broer. De titel vergetend is deze film een interessante variatie op R. L. Stevensons klassieker, met een seksueel thema, meer bloed en meer gelijkenis tussen Jekyll en Hyde.

Lees ook: de opkomst en ondergang van de Hammer Film Productions

First Man

First Man opent sensationeel. In de cockpit van een vliegtuig in de problemen. Testpiloot is Neil Armstrong (Ryan Gosling op zijn meest gefocust), die systematisch probeert zijn toestel onder controle te krijgen. De kist rammelt aan alle kanten en het geluid is oorverdovend. Het is de opmaat van een film die duidelijk maakt dat alle testvluchten die daarna zullen volgen - zoals iedereen weet wordt Armstrong de eerste man op de maan - minstens even hachelijk en riskant zijn geweest. Regisseur Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) stond dan ook geen heldenverhaal voor ogen, maar een rauw en realistisch beeld van reizen in de ruimte.

Meskina

Haar hele familie ziet ongetrouwde dertiger Leyla (Maryam Hassouni) als een ‘meskina’, een zieligerd. Totdat ze wat blijkt te hebben met BMN’er (Beroemde Marokkaanse Nederlander) Abdelkarim. Maar wanneer dat misgaat is Leyla alweer snel een meskina. Met hulp van haar moeder en zus Amira (een hilarische Soundos El Ahmadi, die bijna de film steelt) moet Leyla opnieuw aan de man gebracht worden. Fris speelfilmdebuut van theatermaker Daria Bukvic is zowel romantische komedie, maatschappelijk drama als feministisch traktaat, en weet op elk van die vlakken te overtuigen.

Lees ook: 'Stiekem denk je natuurlijk: wie kijkt er mee vanuit Hollywood?'

Rabat

Nadir, Abdel en Zakaria reizen in een mooie oude taxi vanuit Amsterdam naar Rabat in Marokko, om de wagen af te leveren bij een vriend van de vader van Nadir. Onderweg pikken ze een leuke liftster op, bespreken ze hun plannen voor de toekomst, gaan naar een feest in Barcelona en beleven avonturen met de Spaanse politie. Sterke roadmovie, voor een prikkie gemaakt, geslaagd dank zij het prima spel van de hoofdrolspelers. Nasrdin Dchar kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol en stal tijdens de prijsuitreiking het hart van alle kijkers met zijn prachtige dankwoord. Invloedrijk regiedebuut van Jim Taihuttu (Wolf, De Oost) en Victor D. Ponten (Catacombe, Mocro Maffia).

Meer film- en serietips voor Netflix