De Nederlandse film Meskina is vanaf 4 maart wereldwijd te zien op Netflix. Hoe beleven de makers hun internationale release?

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

Meskina (2021) gaat over een vrouw van rond de dertig die het gevoel heeft dat ze faalt in de liefde en in haar werk. Dan besluit ze het heft in eigen handen te nemen, opnieuw te gaan daten en een carrièremove te maken. De film volgt dus een bekende formule uit romantische komedies, maar dankzij de kleurrijke cast, met onder meer charmante rollen van Maryam Hassouni en Soundos El Ahmadi, en een sterk emancipatoir verhaal met een verrassend einde, weet Meskina te ontsnappen aan vele clichés.

Toen theaterregisseur Daria Bukvić werd gevraagd om mee te schrijven aan het script en haar eerste film te regisseren, wist ze meteen welke boodschap ze in de film kwijt wilde. Bukvić: ‘Ik wilde een verhaal laten zien over een Marokkaans-Nederlandse vrouw die worstelt met de verwachtingen van haar familie en de maatschappij, en er dan achter komt wat haar écht gelukkig maakt. Ze is een aspirant-schrijver en realiseert zich dat ze haar eigen sprookje kan schrijven, wat ze vervolgens letterlijk en figuurlijk doet.’ Dat Meskina wereldwijd te bewonderen is op Netflix voelt voor Bukvić als een logische stap: ‘Er is bij het filmpubliek een grote behoefte aan verhalen die verteld worden vanuit een nieuw perspectief én vertolkt worden door sterke vrouwen van kleur.’

Het aantal Nederlandse titels op Netflix, wereldwijd nog altijd de grootste streamingdienst met momenteel 214 miljoen abonnees, stijgt gestaag. In de afgelopen jaren kregen onder andere de Belgisch-Nederlandse serie Undercover (2019), de Nederlandse misdaadfilm Forever Rich (2021) en de Nederlandse romcom Just Say Yes (2021) een internationale release op het platformVorige maand werd de speelfilm Anne+ (2021) aan het rijtje toegevoegd, in navolging van de gelijknamige serie. Anne+ draait om een queer hoofdpersonage (gespeeld door Hanna Van Vliet), gooit al een tijdje hoge ogen in het binnen- en buitenland en is nu dus te bewonderen in 190 landen. Aan De Volkskrant vertelde actrice Van Vliet dat ze vanuit de hele wereld dagelijks berichten ontvangt van LHBTI-jongeren, van India tot Brazilië, die haar beschouwen als een rolmodel.

Bukvić denkt dat wanneer je film het goed doet op Netflix, het opeens heel hard kan gaan: ‘Stiekem denk je natuurlijk: wie kijkt er mee vanuit Hollywood? Maar wat ik minstens zo gaaf vind, is dat mijn familie op de Balkan, die vanwege het taalverschil nooit eerder werk van mij heeft kunnen zien, straks thuis op de bank met ondertiteling naar mijn film kan kijken.’

Meskina is nu te zien op Netflix

Meer tips voor Netflix

Meer over Meskina