Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere het vervolg op de Nederlandse serie Anne+ en een optimistisch drama van de makers van Intouchables.

Anne+

Anne staat op het punt om te vertrekken naar Montreal, naar grote liefde Sara. Eén probleem: Anne weet niet of ze haar leven in Amsterdam wel wil opgeven. Een leven vol feesten, vrienden en zorgen om een debuutroman die maar niet wil vlotten. Gaandeweg ontdekt Anne wat ze de wereld en zichzelf te vertellen heeft: dat je moet vieren wie je bent. Anne+ is een heerlijk inkijkje in het leven van een twijfelende millennial en laat een wereld zien waar je zo in wilt stappen: liefdevol, open-minded, eerlijk, sexy en kwetsbaar. Met een eervolle vermelding voor de liefdesscène tussen Hanna van Vliet en Thorn Roos de Vries, die zowel geil als ontwapenend intiem is.

Vervolg op de gelijknamige serie, die eveneens op Netflix te zien is

Blockers

Drie vriendinnen sluiten een ‘sex pact’: op de avond van het schoolgala gaan ze hun maagdelijkheid verliezen. Dat is echter buiten hun overbeschermende ouders gerekend, die achter hun plannen komen en alles op alles zetten om ze te dwarsbomen. Op het eerste gezicht een dertien-in-een-dozijn tienerkomedie – de inmiddels beruchte ‘butt chugging’ scène is ronduit verontrustend – maar achter alle platte grappen gaat verrassend veel diepgang schuil. Ook heel verfrissend: de tieners zijn ditmaal vrijzinnige en intelligente dromers, in plaats van oversekste sukkels die tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen.

Diva

De jonge brommerkoerier Jules heeft een passie voor opera. Hij slaagt erin een clandestiene opname te maken van een optreden van de Amerikaanse diva Cynthia Hawkins. Al snel zijn criminelen op jacht naar de bijzondere tape. Het is niet het enige bandje waar men naar op zoek is: op een andere cassette doet een vermoorde prostituee onthullingen over een politiecommissaris. Visueel verbluffend speelfilmdebuut van Jean-Jacques Beineix (37°2 le matin), die het vak leerde als assistent van Claude Berri, René Clément, Claude Zidi en Jerry Lewis. Vier Césars, waaronder eentje voor de prachtige muziek.

Netflix heeft Diva behoorlijk goed verstopt: mocht je de film niet kunnen vinden, zoek dan op de naam van regisseur Beineix

Hors normes

Frans regisseursduo Nakache en Toledano, vooral bekend van de hit Intouchables (2011), is gespecialiseerd in feelgoodfilms over ernstige thema’s. Hors normes (internationale titel: The Specials) is geen uitzondering. We volgen Bruno (Vincent Cassel), die een opvanghuis voor zwaar autistische kinderen leidt, en zijn goede vriend Malek (Kateb), die kansarme jongeren opleidt tot begeleiders van die kinderen. Saillant detail: Bruno is orthodox-joods, Malek islamiet. Qua plot heeft dit op waarheid beruste drama weinig om het lijf, maar de ondanks-alles-optimistische toon is bijzonder aanstekelijk, en er wordt prachtig gespeeld, zowel door de professionele als niet-professionele (autistische) acteurs.

Won't You Be My Neighbor?

Geen film voor cynici, deze biografische docu over Amerikaanse kindertelevisiepionier en ultieme brave borst Fred Rogers (1928-2003). Of misschien júist voor cynici, want Rogers’ onvermoeibare missie om liefde, begrip en eerlijkheid te kweken was naast mierzoet ook onmiskenbaar krachtig. Dat hij volstrekt uniek en authentiek moet zijn geweest, maakt deze toepasselijk rustig gebrachte mix van interviews en archiefmateriaal geheel geloofwaardig. Wie na anderhalf uur nog geen Mr. Rogers-overdosis heeft, kan op Netflix ook de speelfilm A Beautiful Day in the Neighborhood (2019) nog bekijken, met Tom Hanks in de rol van de kindervriend.

Meer film- en serietips voor Netflix