Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een aangrijpende film van Ben Sombogaart en een bijzondere Afghaanse documentaire.

Before the Last Curtain Falls

De Belgische choreograaf Alain Platel vroeg een aantal op leeftijd geraakte dragqueens en trans-acteurs of ze zijn theaterstuk Gardenia wilden opvoeren. Het werd onverwachts een hit en ruim tweehonderd keer opgevoerd in 25 landen. In Before the Last Curtain Falls neemt het theatergezelschap afscheid van het stuk dat ze voor de laatste keer spelen. Stukjes daarvan zijn te zien, maar in de documentaire draait het vooral om de persoonlijke levens van de performers. In intieme interviews vertellen ze openhartig over hun zoektocht naar identiteit en zelfacceptatie. Gesprekken die prachtig illustreren hoe eigenlijk niemand op deze planeet in één hokje te plaatsen valt en ieder levensverhaal uniek is.

The Crazies

In een gehucht in de VS wordt de eerste honkbalwedstrijd van het seizoen - normaal gesproken een feestelijke gebeurtenis - ruw verstoord door een incident. De lokale dronkaard komt het speelveld opgelopen met een geladen geweer. Sheriff Dutton (Timothy Olyphant) heeft geen keus: hij moet hem neerschieten. Iets later begint de volgende dorpsbewoner zich raar te gedragen. Ambachtelijk gemaakte zombiefilm, maar lang niet zo goed als Danny Boyles 28 Days Later... of George Romero's Night of the Living Dead. Dit is overigens een losse remake van Romero's gelijknamige film uit 1973.

Three Songs for Benazir

‘We worden gebombardeerd door de buitenlanders, of we worden gedood door de Taliban.’ Ondanks die deprimerende woorden besluit de Afghaanse vluchteling Shaista, die jaren geleden uit de provincie Helmand ontsnapte en nu samen met zijn zwangere vrouw in een vluchtelingenkamp nabij Kabul woont, zich aan te melden voor het Afghaanse leger. Als eerste van zijn stam, vertelt hij trots. Maar zijn dromen worden verre van werkelijkheid, zo blijkt uit deze aangrijpende, aandoenlijke en fragmentarische korte documentaire, die op meerdere filmfestivals werd bekroond en de shortlist voor de Oscars haalde. Gefilmd gedurende vier jaar door het Afghaanse echtpaar Elizabeth en Gulistan Mirzaei.

Mijn beste vriendin Anne Frank (vanaf 1 februari)

Op feiten gebaseerd WO II-drama over twee ingrijpende periodes uit het leven van Hannah Goslar (1928), de beste vriendin van Anne Frank (1929). We pikken de twee eerst op aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De film is dan meer coming-of-age-drama dan oorlogsdrama, maar dat verandert wanneer beiden in 1945 zijn opgepakt en naar concentratiekamp Bergen-Belsen zijn afgevoerd. Aangrijpend, maar zonder melodrama verfilmd door regisseur Ben Sombogaart (De Tweeling, De storm) en met uitstekend spel van Arendsen als de schuchtere Hannah en Beemsterboer als de uitbundige Anne.

Upgrade

Futuristische actiefilm over een man met een zogenaamde STEM in zijn lijf. Waarbij STEM de naam is van een vernuftige chip. Dankzij de STEM hoort de onderhavige man een stem die hem wijst op allerhande handige zaken. Zoals de locatie van de moordenaar van vrouwlief. Als bonus verhelpt STEM ook de verlamming van de meneer zodat de jacht op de moordenaar vlotter verloopt. Een drukke scifi-wraakfilm met onverwacht vermakelijke details, vergelijkbaar met een grabbelton vol muffe houtkrullen met een handjevol overdadig verpakte stuiterballen.

Terug van weggeweest: Changeling

In 2019 stond dit voor drie Oscars genomineerd drama van Clint Eastwood voor het laatst op Netflix. Een zwaarmoedig verhaal over een moeder (Angelina Jolie) die na de ontvoering van haar zoon meent dat de politie de verkeerde jongen heeft teruggevonden, en in een inrichting wordt opgesloten. De geestelijke ontwrichting van de alleenstaande moeder en haar strijd voor gerechtigheid zijn schrijnend. De wreedheid en corruptie van de politie in het Los Angeles van de jaren twintig zijn schrikwekkend. Dat het verhaal op ware gebeurtenissen is gebaseerd, maakt Changeling tot een dwingende en onthutsende kijkervaring.

Meer film- en serietips voor Netflix