Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere bijzondere stop-motion animatie en een politieke thriller met Tahar Rahim.

César et Rosalie

Romy Schneider speelt een sterke vrouw, die niet kan kiezen tussen twee mannen, ook niet wíl kiezen, en eigenlijk liever beiden verlaat. De mannen in kwestie worden na een periode van rivaliteit vette maatjes. Dus wat heb je als vrouw dan nog bij die twee te zoeken? Sterren Romy Schneider en Yves Montand waren na de opnames van César et Rosalie dik tevreden. Ze konden zichzelf kwijt in het verhaal, moesten vooral zichzelf spelen en werden daarbij krachtig gecoacht door acteursregisseur pur sang Claude Sautet.

The House

Collectie van drie duistere stop-motion animatiefilms, met als gemene deler een mysterieus huis. Het script werd geschreven door de Ierse schrijver Enda Walsh (Hunger), waarna verschillende regisseurs er hun eigen draai aan gaven. Met afstand het beste is het heerlijk naargeestige eerste hoofdstuk van het Belgische duo Emma De Swaef en Marc James Roels, waarin een vreemde architect het huis gratis schenkt aan een familie. Uit liefdadigheid, lijkt het, maar schijn bedriegt. De andere twee delen, waarin het statige huis plotseling bewoond wordt door pratende knaagdieren en katten, verschillen helaas te veel qua toon om er één mooi geheel van te maken, maar zijn elk op hun eigen manier zeer intrigerend en bijzonder.

The Mauritanian

In november 2001 werd Mauritaniër Mohamedou Ould Slahi opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij 9/11. Uiteindelijk belandde hij in Guantánamo Bay, waar hij werd gemarteld en veertien jaar zonder eerlijk proces vastgehouden. Hij schreef er zelf een boek over, waar regisseur Kevin Macdonald (The Last King of Scotland) deze politieke thriller op baseerde. De conventionele Hollywoodopzet geeft de film soms iets vlaks, vooral in de scènes rond Slahi’s verdediger (Jodie Foster) en aanklager (Benedict Cumberbatch), maar de genuanceerde hoofdrol van Tahar Rahim (Un prophète) kruipt onder de huid. Een onthutsend verhaal.

Riding Alone for Thousands of Miles

Sinds de dood van zijn vrouw heeft Takata, een Japanse visser op leeftijd, een moeilijke verstandhouding met zijn zoon Kenichi, die een expert is op het gebied van de Chinese Nuo-opera. Als Kenichi ernstig ziek blijkt te zijn, besluit Takata in zijn plaats naar China te reizen om daar een uitvoering van de opera Riding Alone for Thousands of Miles vast te leggen. Een epische reis volgt, van de Japanse kust naar de uitgestrekte natuur van Yunnan. Poëtisch en ontroerend melodrama van grootheid Zhang Yimou (Raise the Red Lantern, Hero), met wonderschone beelden van zijn vaste cameraman Xiaoding Zhao.

Les rois de l'arnaque

Documentaire over Franse oplichters die grootschalige fraude pleegden met het Europese systeem van handel in CO2-emissies. Ze verdienden er vele miljoenen mee, voornamelijk omdat toezichthouders lange tijd niets in de gaten hadden. Regisseur Guillaume Nicloux maakt er aanvankelijk een nogal warrige vertelling van, waarbij vooral zijn keuze om oplichter/beroepsleugenaar Mardoche Mouly als hoofdpersoon op te voeren nogal twijfelachtig is. Gelukkig is de tweede helft van Les rois de l'arnaque (Engelse titel: Lords of Scam), waarin we zien hoe de criminelen uit jaloezie en wantrouwen uiteindelijk zelf hun goudmijn om zeep helpen, stukken beter.

Meer film- en serietips voor Netflix