Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere de nieuwe satire van Adam McKay en een Japanse kerstfilm.

Don't Look Up

Onderzoeker in opleiding (Jennifer Lawrence) en haar professor (Leonardo DiCaprio) spotten enorme komeet en rekenen uit dat ie over zes maanden zal inslaan op de aarde. Met de kracht van een miljard atoombommen. Maar niemand die hen serieus neemt. Regisseur Adam McKay, die eerder in The Big Short de financiële crisis van 2008 al op de korrel had genomen, geeft met Don’t Look Up een snijdend commentaar op de klimaatcrisis en de gepolariseerde en opportunistische wereld waarin we nu leven. Deze vileine komedie over het einde van de wereld wordt af en toe wel een klucht, maar altijd een die bijt en serieus genomen wil worden.

Lees ook onze uitgebreide bespreking van de film: 'Lachen om het einde der tijden'

How the Grinch Stole Christmas

Knap gemaakte verfilming van het boek van Theodor Seuss Geisel (1904-1991) met komiek Jim Carrey in de titelrol. The Grinch is een verstoteling van de Who's, een olijk, onbevlekt bergvolkje dat leeft in een sneeuwvlok. Iedere Kerst raken de Who's uitzinnig van vreugde terwijl de Grinch op zijn grot boven Whoville bedenkt hoe hij het feest kan saboteren. De Grinch heeft namelijk een te klein hart. Cindy Lou Who (Taylor Momsen), een klein meisje met een groot hart, vindt hem zielig en lokt hem naar het dorp waar de ijzige Grinch zowaar lijkt te ontdooien. Carrey kreeg 20 miljoen dollar voor de klus en een deel van de opbrengsten van alle rommel eromheen.

The Piano

Prachtige film van de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion, die tijdens de Oscarrace van 1993 in de prijzen viel: o.a. met beeldjes voor hoofdrolspeler Holly Hunter en voor Anna Paquin als haar vroegwijze, buitenechtelijke dochtertje. Hunter speelt een uitgehuwelijkte vrouw die op haar zesde heeft besloten niet meer te praten. Sam Neill als de norse, stuurse man aan wie ze wordt uitgehuwelijkt scoort een krappe voldoende, maar Harvey Keitel, als de lompe bruut die Hunters geliefde piano koopt en haar het instrument stukje bij beetje laat 'terug verdienen' is zoals gebruikelijk voortreffelijk. Bekroond met de Gouden Palm in Cannes.

Shaun het schaap: de film

Sinds Shaun het schaap van een vrachtwagen viel in de met een Oscar bekroonde Wallace & Gromit-film A Close Shave (1995), kreeg hij zijn eigen tv-serie (sinds 2007), gevolgd door 'de film'. Daarin vertrekt Shaun naar de stad, waar hij - opgejaagd door een tirannieke dierenvanger - zijn boer terug moet zien te vinden, die zijn geheugen kwijt is. Een avonturenfilm pur sang, met tot in de puntjes uitgewerkte klei-animaties, waarin een hoop te grinniken valt. Vooral de knap gekleide gezichtsuitdrukkingen zijn kostelijk. Opgenomen in de VPRO Cinekid Top 100.

Tokyo Godfathers

Drie daklozen vinden op kerstavond een te vondeling gelegde baby tussen het vuilnis. Ze besluiten de ouders van het meisje te zoeken, met als enige aanwijzing de sleutel van een kluisje. Hun meerdaagse en levensgevaarlijke queeste voert het eigenaardige trio – een dronkenlap, een transvrouw en een weggelopen tiener – onder meer langs een bruiloft vol yakuza’s, een begraafplaats en een nachtclub. Hartverwarmend en volstrekt uniek kerstsprookje voor volwassenen van de in 2010 overleden animatiegrootmeester Satoshi Kon (Perfect Blue, Paprika), met prachtige tekeningen van nachtelijk Tokyo in de sneeuw.