Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere de zeer persoonlijke nieuwe film van Paolo Sorrentino en het debuut van Jane Campion.

Crazy, Stupid, Love.

Vriendelijke veertiger Cal (Steve Carell) is er kapot van wanneer zijn vrouw Emily (Julianne Moore) na meer dan twintig jaar huwelijk vreemdgaat. In een bar wordt hij opgemerkt door playboy Jacob (Ryan Gosling), die hem omtovert tot strakke ladies man. Crazy, Stupid, Love. is eigenlijk twee films ineen: een nogal sentimenteel familiedrama (rond de sores van Cal) en een gevatte sekskomedie (rond de gladde Jacob). Die gespletenheid wordt gelukkig gecompenseerd door een aanstekelijke cast, met Gosling en zijn love interest Emma Stone op kop.

Elf

Komiek Will Ferrell (1967) komt uit de stallen van Saturday Night Live waar hij zich bekwaamde in vertolkingen van bekende personages, waaronder een knappe versie van George W. Bush. In Elf laat hij zijn luidruchtige koddigheid de vrije loop als een volwassen man die denkt dat hij een elfje is. De Kerstman - elfje Ferrell woont op de Noordpool - stuurt hem door 'het suikerstokkenbos, over de gomballenzee door de Lincolntunnel' naar New York om zijn vader (James Caan) te bezoeken. Klunzige kolder volgt met Ferrell als vreemde eend in de bijt. Solide kerstkomedie met een vleugje romantiek.

The Fallen Idol

Een jaar voordat zijn meesterwerk The Third Man uitkwam, regisseerde de Britse filmmaker Carol Reed dit zwart-witdrama over de jonge Phillipe, zoon van de Franse ambassadeur in Engeland. De butlers in huis, meneer en mevrouw Baines, passen op het jochie als zijn ouders een paar dagen weg zijn. Meneer Baines is Phillipes favoriet, maar als blijkt dat hij een affaire heeft met ene Julie, en verdacht wordt van een moord, wordt duidelijk dat hij lang niet zo leuk is als Phillipe denkt. Prachtig gelaagde en vloeiende vertelling over hoe kinderlijke onschuld verpest kan worden door leugens van volwassenen, met sterk camerawerk en strakke montage.

The Hand of God

Tiener Fabietto (alterego van regisseur Paolo Sorrentino) heeft in de jaren tachtig van de vorige eeuw een zorgeloze jeugd in het Napels van Diego Maradona. Maar de zorgeloosheid is definitief voorbij wanneer zijn ouders het slachtoffer worden van een bizar ongeluk. Tragikomisch, semi-autobiografisch familiedrama van de regisseur van onder andere Il Divo en La grande bellezza (ook te zien op Netflix) is veel aardser en minder gestileerd dan zijn vorige werk, maar ook aangrijpender en persoonlijker. Op Venetië 2021 won de film de Juryprijs, en kreeg de jonge acteur Filippo Scotti, die Fabietto speelt, de Marcello Mastroianni Award, de prijs voor de beste acteur van het festival.

Lees ook ons interview met Paolo Sorrentino: 'Maradona was mijn eerste echte kennismaking met kunst'

Sweetie

Lemon, een fabrieksarbeidster die bang is voor bomen maar in waarzegsters gelooft, weet de verloofde van haar vriendin in te palmen en gaat met hem hokken. Kort daarop komt haar niet al te snuggere, bezitterige zus Colston aan de deur rammelen met een verslaafde vriend in haar kielzog. Bijzondere tragikomedie over de verstoorde en gestoorde relatie van twee zusters, met enkele hele sterke scènes. Invloedrijk speelfilmdebuut van de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion, die later onder meer een Gouden Palm won voor The Piano en momenteel met haar prachtige neo-western The Power of the Dog één van de favorieten voor de aankomende Oscars lijkt.