Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Schotse komedie en een Deense oorlogsfilm over een bombardement op Kopenhagen.

Mafioso

Een Siciliaan die in Milaan carrière heeft gemaakt ontdekt tijdens een vakantie in zijn geboortedorp dat hij zijn status eigenlijk dankt aan de voorspraak van een mafia-don. Deze eist nu als tegenprestatie dat hij zich naar de Verenigde Staten moet laten smokkelen om snel even een moord te plegen. Magnifieke, satirische zwarte komedie over mafia-vertakkingen in alle lagen van de maatschappij en halfhartig geschipper van een kleine burgerman. Glansrol voor acteur, zanger en komiek Alberto Sordi, die in eigen land maar liefst zeven keer de meest prestigieuze acteursprijs won (een record) en in Venetië een Gouden Leeuw ontving voor zijn gehele oeuvre.

Our Ladies

In het Schotland van de jaren negentig reist een groepje katholieke tienermeiden af naar Edinburgh om mee te doen aan een zangwedstrijd. Eenmaal aangekomen in de hoofdstad zijn de puberende meiden echter vooral geïnteresseerd in drank en snelle seks. Het klinkt als de zoveelste komediefilm over ogenschijnlijk brave meiden die losgaan, maar Our Ladies is meer dan dat. Toegegeven, sommige grappen zijn nogal gedateerd en flauw, en het feit dat een mannelijke regisseur zich ontfermde over dit typisch vrouwelijke verhaal is discutabel. Maar de prettig schaamteloze verbeelding van seksueel verlangen van deze tieners zet de vrouwen juist in hun kracht en zorgt voor een toon die verfrissend en welkom is in dit soort films.

Skyggen i mit øje

Tijdens een bombardement op het hoofdkwartier van de Gestapo in Kopenhagen, op 21 maart 1945, wordt per ongeluk een katholieke meisjesschool geraakt. Er vallen 120 doden, onder wie 86 kinderen. Deze caleidoscopische oorlogsfilm volgt verschillende personages tijdens die fatale dag, van een aantal getraumatiseerde kinderen tot een collaborateur met gewetenswroeging. Regisseur Ole Bornedal (Nightwatch) neemt duidelijk te veel hooi op zijn vork, maar de historische gebeurtennissen worden vakkundig in beeld gebracht en actrice Fanny Bornedal (dochter van de regisseur) is fantastisch als enigmatische non die haar geloof in God verloren heeft.

Tropa de Elite

De Batalhão de Operações Policiais Especiais (BOPE) is een speciale politie-eenheid die in Rio de Janeiro mag opdraven als de gewone, ineffectieve en corrupte politie het niet meer aankan, en dat komt nogal eens voor. Maar de mannen van de elite-eenheid werken bepaald niet zachtzinnig, ze moorden en martelen zonder met hun ogen te knipperen. Dat de film een Gouden Beer won in Berlijn leidde tot veel commotie, het exorbitante geweld zou gelegitimeerd worden. Volgens filmmaker José Padilha (RoboCop) laat de film echter alleen zien 'wat er gebeurt op plaatsen waar niemand ooit komt kijken'.

Wolf

Cast en crew van de verrassende hit Rabat (2011) kwamen weer samen voor het rauw-realistische, in zwart-wit gefilmde misdaaddrama Wolf. Over kickbokser/kruimeldief Majid (een fantastische Marwan Kenzari) die al vechtend carrière maakt in de Rotterdamse onderwereld. Zeer tegen de zin van zijn ouders en aan kanker stervende broer (Rabat-ster Nasrdin Dchar). Wolf doet in de beste scènes denken aan Frans banlieu-drama La haine (1995), maar is te schematisch en soms te ongeloofwaardig om uit te kunnen groeien tot Nederlandse misdaadklassieker.