Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een Japanse animatiefilm en een biopic over een Pools-Joodse bokser die Auschwitz overleefde.

Bubble

Als een mysterieuze bellenregen Tokio in een apocalyptische woestenij verandert en afsluit van de rest van de wereld, kunnen Hibiki en zijn vrienden alleen nog maar door het winnen van parkourwedstrijden aan eten en voorraden komen. Als Hibiki tijdens het beklimmen van een toren in het water valt, wordt hij gered door Uta, een ietwat vreemd meisje die een connectie met de bellen lijkt te hebben. Prachtige animebeelden zoals je dat van regisseur Tetsurô Araki (Attack on Titan) kan verwachten en je blijft geboeid kijken, maar de hele combinatie van de kleine zeemeermin en parkour voelt wat raar aan.

Ivana the Terrible

Autobiografische film van de Servische regisseur en actrice Ivana Mladenović, die een hectische periode uit haar leven naspeelt met haar echte ouders en vrienden als medespelers. De plot, voor zover die bestaat, draait om de terugkeer van Ivana naar haar thuisstad Kladovo, waar ze probeert bij te komen van haar hectische leven in Boekarest. Voor de één een prachtig persoonlijk en intiem verhaal over een zoekende dertiger, vol slimme details, prettige experimenteerdrift en treffende observaties van de Servische cultuur. Voor de ander een saai egodocument van een pretentieuze filmmaker, die haar eigen film als therapie gebruikt. Ivana the Terrible overtuigt in ieder geval als filmexperiment, met name door het mooie realisme, het camerawerk en het sterke spel.

The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes

De dood van Marilyn Monroe kwam in 1962 voor veel mensen onverwacht. Officieel was de doodsoorzaak een overdosis, maar daar ging het Amerikaanse volk niet in mee. Tot op de dag van vandaag gaan er verschillende theorieën rond: zelfmoord, vermoord door de Kennedy’s, de CIA of door Jimmy Hoffa. Je kan er een boek over schrijven. En dat deed onderzoeksjournalist Anthony Summers in 1985 dan ook. The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes toont het onderzoek wat hij daarvoor deed, bestaande uit nooit eerder gehoorde interviews en documenten, en zijn kijk op de situatie. Interessant, maar eindigt wel een in anticlimax.

Lees ook onze uitgebreide bespreking van de film

The Survivor

‘De trots van Polen, overlevende van Auschwitz.’ Zo werd de Joodse bokser Harry Haft steevast aangekondigd. In deze degelijke biopic zien we hoe hij het eind jaren veertig probeert te maken als zwaargewicht in Amerika, terwijl hij tegelijkertijd worstelt met zijn trauma’s. In het concentratiekamp werd hij ter ‘vermaak’ van de nazi’s gedwongen om te vechten tegen medegevangenen. Hij won al zijn partijen, de tegenstanders werden allemaal vermoord. Indrukwekkende hoofdrol van Ben Foster, die een immense fysieke transformatie onderging. Ook Vicky Krieps (Phantom Thread) is subliem als Harry’s geliefde. Minder geslaagd zijn de talloze flashbacks, gefilmd in zwart-wit.

This is the End

Rampenfilmspoof die charmant de draak steekt met reality-programma's en allerhande (horror) filmclichés. Jay Baruchel en Seth Rogen bezoeken de housewarming van bevriend acteur James Franco, als plotseling mensen in lichtstralen omhoog worden gezogen en in kilometers diepe lavagaten in de grond verdwijnen. Wat overblijft, is een kluitje antihelden dat zich in Franco's kubistische villa verschanst. Goed voor een verzameling idiote situaties die met zichtbaar plezier worden uitgespeeld, en onsmakelijke grappen over drugs, seks en andere al dan niet lichamelijke ongemakken.

Meer film- en serietips voor Netflix