Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een Amerikaanse sportfilm over een talentvolle basketballer en een uitzinnige blockbuster uit India.

Ben is Back

Een ogenschijnlijk gelukkig gezin is zich aan het voorbereiden op de kerstuitvoering in de kerk. De oudste dochter heeft de zangsolo te pakken, de jongsten hebben een rolletje als schaap en engel en moeder Holly (Julia Roberts) zit trots vanaf de kerkbank te kijken. Eenmaal thuis is Holly’s drugsverslaafde zoon Ben (een uitstekende Lucas Hedges) onverwachts vanuit de afkickkliniek op bezoek. Holly is blij, maar de rest van de familie vindt het moeilijk om zijn goede bedoelingen te geloven. Sterk familiedrama van Peter Hedges (de vader van) over onvoorwaardelijke moederliefde, al stelt het einde wat teleur.

Hustle

Basketbalfans werden de afgelopen decennia op filmgebied bepaald niet verwend – White Men Can’t Jump (1992) is nog altijd het voorlopige hoogtepunt – maar gelukkig is er met Hustle eindelijk weer een fatsoenlijke fictiefilm over de sport gemaakt. Met als belangrijkste meesterzet: de hoofdrollen worden gespeeld door sterren uit de NBA. Het komische drama draait om een scout (Adam Sandler) die in Spanje een ruwe diamant (Juancho Hernangómez) ontdekt en vervolgens probeert de jongen klaar te stomen voor de NBA. De rest van het verhaal laat zich gemakkelijk raden, maar de liefde voor het spel druipt ervan af en de sportscènes zijn van een zeer hoog niveau. Met dank aan onder meer Utah Jazz-speler Hernangómez, die in 2019 wereldkampioen werd met Spanje. Geproduceerd door LeBron James.

RRR

RRR is het nieuwe spektakelstuk van de Indiase blockbusterkoning S.S. Rajamouli, die de afgelopen jaren in eigen land furore maakte met epische en inventieve actiefilms uit Tollywood (de filmindustrie uit Haiderabad, in het zuiden van India). Dit drie uur durende, fantasierijke epos over de strijd tegen de Britse overheersing betekent zijn doorbraak in het buitenland: met een aaneenschakeling van waanzinnige stunts, digitale gevechten tussen tijgers en wolven en opzwepend patriotisme heeft hij een onweerstaanbare en unieke filmervaring gecreëerd. En dan zijn er ook nog de uitzinnige dans- en zangnummers, die je gerust meerdere keren kunt bekijken. Dat RRR (Rise Roar Revolt) het niet moet hebben van subtiele dialogen en ook nog eens extreem masculien en nationalistisch is, neem je graag voor lief.

Op Netflix is enkel de Hindi-versie te zien, terwijl het origineel Telegu gesproken is. Van regisseur S.S. Rajamouli is ook Baahubali: The Beginning te zien, maar vreemd genoeg ontbreekt het tweede deel van dat tweeluik.

Terug van weggeweest: Moneyball

Voor wie na Hustle behoefte heeft aan nog een formidabele sportfilm is er Moneyball, over het gedenkwaardige 2002-seizoen van honkbalteam de Oakland Athletics. Verwacht alleen geen typische Hollywood-sportfilm met inspirerende climax in de derde akte. Er is wel honkbal te zien, maar de actie speelt zich meer af in het clubhuis dan op het honkbalveld. Brad Pitt speelt Billy Beane, de eigenzinnige manager van het nietige Oakland Athletics, die het samen met honkbalstatisticus Peter Brand (fijne rol van Jonah Hill) opneemt tegen de rest van de honkbalwereld. Intelligent, onderhoudend en met altijd spannende dialogen van Aaron Sorkin (The Social Network).

Terug van weggeweest: The Post

Spannend drama over onderzoeksjournalistiek dat als prequel naadloos zou passen bij Watergate-klassieker All the President's Men (1976), dat zich ook bij The Washington Post afspeelde. Hier draait het om de beslissing om, ondanks een rechterlijk verbod, toch te publiceren uit de Pentagon Papers: geheime overheidsdocumenten over de Vietnamoorlog. Een knoop die Katharina Graham (Meryl Streep), de eerste vrouwelijke krantenuitgeefster van de VS, uiteindelijk moet doorhakken. Hoewel het verhaal zich volgens vertrouwde lijnen ontvouwt, is het pakkende, actuele materie met een nadrukkelijk feministische toon. Oscarnominatie voor beste film en Streep.

Steun de kijk van VPRO Cinema

Bij VPRO Cinema vind je een onafhankelijke kijk op films en series. Wars van marketingmachines, algoritmes en geautomatiseerde aanbevelingen van streamingsdiensten die je kijkgedrag beïnvloeden.

Laat jij je graag inspireren? Dankzij extra geld van donateurs blijft VPRO Cinema de meest complete Nederlandstalige website met een eigen kijk op films en series. Draag je hier ook graag aan bij? Word nu donateur!

Meer film- en serietips voor Netflix