Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een komedie met Charlize Theron en een rechtbankthriller van Francis Ford Coppola.

Long Shot

In de romcom The American President (1995) begint de leider van de VS een geheime verhouding met een kritische lobbyiste waarmee hij moet samenwerken, met de nodige complicaties als gevolg. Long Shot heeft een opvallend vergelijkbaar uitgangspunt, maar is wat platter, nog onrealistischer, en draait de man-vrouwrollen om. Charlize Theron is een classy presidentskandidaat die valt voor smoezelige journalist Seth Rogen, die ze inhuurt als speechwriter. De romantiek die volgt is niet bijster overtuigend, maar de humor – een mix van politieke satire en seks- en drugsgrappen – is regelmatig scherp.

High Plains Drifter

Terwijl een dorpje in angst en spanning wacht op drie bandieten, die onderweg zijn om het dorp aan flarden te knallen, rijdt The Stranger (Clint Eastwood) binnen. Bepaald geen fijne vent, hij schoffeert de bewoners en verkracht de vrouw van een der notabelen. Maar hij kan wel fantastisch schieten. Daarom vragen de dorpelingen hem om hulp tegen de naderende bandieten. Eastwoods tweede regie, zijn eerste western, is slim opgebouwd en richt zich lange tijd op de verscheurdheid van de dorpelingen die niet met de bruut in zee willen gaan, maar hem ook niet weg durven te sturen.

The Rainmaker

Francis Ford Coppola die een roman van John Grisham verfilmt? De wenkbrauwen werden wel even opgetrokken toen bekend werd dat de maker van Apocalypse Now en The Godfather een rechtbankthriller wilde maken. Maar Coppola gaf zijn eigen draai aan het genre, had de beschikking over een uitstekende cast en schetste een juridische wereld vol morele grijstinten, vanuit het perspectief van beginnend advocaat Rudy Baylor (Matt Damon). Die neemt het in zijn jeugdige overmoed op tegen een verzekeringsmaatschappij die weigert de medische kosten van een leukemiepatiënt te betalen. Een van de betere Grisham-verfilmingen.

Terug van weggeweest: Akira

In 1988 wordt Tokio door een geheimzinnige explosie totaal verwoest. Bijna veertig jaar later scheuren motorbendes door de straten van Nieuw-Tokio. Een jeugdig bendelid raakt betrokken bij een ongeluk, wordt ontvoerd door een schimmige overheidsdienst, en ondergaat een vreemde transformatie. Baanbrekende film, door regisseur Katsuhiro Ôtomo gebaseerd op zijn eigen populaire stripboekenreeks, bracht anime, volwassen Japanse animatie, onder aandacht van het westerse publiek. Nog steeds zeer de moeite waard vanwege de zeer mooie beelden, de eigenzinnige soundtrack en het boeiende, complexe verhaal.

Terug van weggeweest: Collateral

Goeiige taxichauffeur Max (Jamie Foxx) krijgt huurmoordenaar Vincent (Tom Cruise) in zijn auto. Die dwingt hem een nacht lang door Los Angeles, naar zijn opdrachten te rijden. Max verzet zich eerst tegen Vincents geweld, maar raakt gefascineerd door diens nuchterheid. Twee mooie hoofdrollen onder leiding van mannenregisseur Michael Mann (Heat, The Insider) die LA afschildert als een in koele tinten gedrenkte, desolate metropool. Ondertussen ontstaat in dit bloedige, weemoedige drama een merkwaardige relatie tussen de twee. Tegen de ochtend hebben zij elkaar voor een midlife crisis behoed.

Steun de kijk van VPRO Cinema

Bij VPRO Cinema vind je een onafhankelijke kijk op films en series. Wars van marketingmachines, algoritmes en geautomatiseerde aanbevelingen van streamingsdiensten die je kijkgedrag beïnvloeden.

Laat jij je graag inspireren? Dankzij extra geld van donateurs blijft VPRO Cinema de meest complete Nederlandstalige website met een eigen kijk op films en series. Draag je hier ook graag aan bij? Word nu donateur!

Meer film- en serietips voor Netflix