Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer films van Terry Gilliam en de gebroeders Coen.

Vanwege het beperkte aanbod op Netflix in de zomer tippen we de komende tijd elke week drie in plaats van vijf films

The Brothers Grimm

De fantastische films van ex-Monty Python Terry Gilliam zijn altijd een feest voor de ogen, ook al heeft hij er maar een paar gemaakt die op alle terreinen overtuigen (Brazil, Twelve Monkeys). The Brothers Grimm is zo'n Gilliam die het helemaal van de magische beelden moet hebben, want de plot rammelt aan alle kanten. De broers Grimm die door Matt Damon en Heath Ledger worden neergezet zijn geen sprookjesvertellers, maar frauduleuze heksen- en geestenbezweerders. Problemen doen zich voor wanneer ze in een dorp komen dat werkelijk is betoverd.

The Last Castle

Robert Redford speelt in The Last Castle de rijk gedecoreerde generaal Irwin die vanwege een misser op het slagveld in de streng beveiligde militaire gevangenis The Castle belandt. De gevangenis wordt met ijzeren hand geregeerd door kolonel Winter, gespeeld door James Gandolfini. Irwin is voor Winter de geboren leider die hij zou willen zijn. Om te voorkomen dat Irwin aan de haal gaat met zijn gevangenen trekt Winter de teugels ongemeen strak aan met als onbedoeld gevolg dat hij vriend en vijand tegen zich in het harnas jaagt. The Last Castle is ongecompliceerd en galoppeert met open vizier naar een voorspelbaar einde. Maar de rit is zeer onderhoudend door het gespierde werk van de beide acteerkanonnen.

True Grit

De veertienjarige Mattie (Hailee Steinfeld in haar doorbraakrol) zoekt iemand om haar te helpen de moordenaar van haar vader te achterhalen. Ze komt terecht bij de norse alcoholist Rooster Cogburn (Jeff Bridges), die heel geschikt zou moeten zijn. Want hij is iemand met True Grit, oftewel: Ware Volharding. Wonderschone western, die slechts in de verte lijkt op de gelijknamige film met John Wayne uit 1969. Bridges is geweldig als competente lomperik, Steinfeld houdt zich glorieus staande als precies formulerende, doelbewuste jongedame. Prachtige beelden van cameraman Roger Deakins.

Lees ook ons interview met Jeff Bridges: 'De Coens doen alsof je inspraak hebt'