Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een meeslepende Franse familietragedie en een gewelddadige, zwarte komedie.

The Art of Self-Defense

Heerlijke zwarte komedie over de sullige Casey (Jesse Eisenberg in topvorm), die het heft in eigen hand wil nemen nadat hij op straat wordt mishandeld en niet terugvecht. Hij meldt zich bij een karateschool, die geleid wordt door de behoorlijk atypische Sensei (Alessandro Nivola, angstaanjagend en grappig tegelijk). Deze Sensei doet er alles aan om de mannelijkheid (lees: agressie) in Casey naar boven te halen, aangezien Casey volgens hem een tergend grijs leven leidt. Regisseur Riley Stearns (willen we meer van zien!) speelt daarbij voortdurend met thema’s als misogynie en giftige mannelijkheid, en kleurt op een aangename manier buiten de lijntjes. Het resulteert in een aangenaam zwartgallige, opvallend gewelddadige komedie. Werd geen hit, maar vergaarde - meer dan terecht - wél een kleine cultstatus.

Athena

Wanneer hun jongste broertje overlijdt door bruut politieoptreden komen drie broers in de (fictieve) banlieue Athena lijnrecht tegenover elkaar te staan. Karim leidt de opstand, Abdel zit in het leger en probeert Karim op andere gedachten te brengen, en Moktar is alleen maar bang dat de rellen zijn lucratieve drugsdeals zullen verstoren. Regisseur Romain Gavras (zoon van Costa-Gavras, de beroemde regisseur van politieke films) plaatst de kijker midden in de opstand in Athena en laat ons anderhalf uur lang meerennen met de opgejaagde personages. Overweldigend, indrukwekkend en uitputtend. Met uitstekend spel van Dali Benssalah als Abdel, die de broers wanhopig bij elkaar probeert te houden.

Lees ook ons interview met de regisseur: 'Wat je in Athena ziet zou morgen ook in Frankrijk kunnen gebeuren'

Philadelphia

Eerste mainstream film over aids. Advocaat Andrew Beckett (Tom Hanks) wordt op staande voet ontslagen wegens een 'attitude problem'. Hij vermoedt dat zijn homoseksualiteit en zijn aids-diagnose een rol spelen en klaagt met hulp van de homofobe advocaat Joe Miller (Denzel Washington) zijn bedrijf aan. Een van de bijrolacteurs mocht bijna niet meespelen in de film: de verzekering van de productiemaatschappij lag dwars omdat de man ­hiv-positief getest was. Tom Hanks kreeg een Oscar voor zijn rol, Bruce Springsteen kreeg er een voor de song 'Streets of Philadelphia'.

Meer film- en serietips voor Netflix