Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer de laatste film van acteerlegende Robert Redford en een fijne steampunk-film.

The Old Man and the Gun

Met deze luchtige misdaadfilm, gebaseerd op het leven van notoire bankrover Forrest Tucker, die naar eigen zeggen uit zo’n dertig gevangenissen ontsnapte, neemt Robert Redford op 82-jarige leeftijd afscheid van het acteervak. Regisseur Lowery, met wie hij eerder de fijne Disneyfilm Pete’s Dragon maakte, grijpt elke kans aan om te verwijzen naar Redfords rijke acteergeschiedenis, wat de film een schaamteloos nostalgisch karakter geeft. De plot stelt weinig voor, maar ach, er is een mooie romance, een sfeervolle jazzsoundtrack, een smakelijke bijrol van Tom Waits. Meer is soms niet nodig.

Mortal Engines

Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson schreef en produceerde deze verfilming van de sf-roman van Philip Reeve, en liet de regie over aan zijn vaste effectenman Christian Rivers. Het gegeven: in een post-apocalyptische toekomst woedt een oorlog tussen gigantische rijdende steden. Een groepje jongeren uit rivaliserende steden moet samenwerken om een massavernietigingswapen uit te schakelen. Het verhaal is vermakelijk genoeg, zij het wat knullig uitgewerkt, met veel futloze uitlegdialogen. De steampunksetting is echter prachtig ontworpen, met invloeden van Mad Max, Terry Gilliam en Hayao Miyazaki.

Wedding Season

Volgens haar datingprofiel is Asha (Sharda) de ideale schoondochter, maar dat profiel werd geschreven door haar moeder, die vindt dat ze snel met een nette, hoogopgeleide man moet trouwen. Met Ravi (Sharma), bijvoorbeeld, die aan het MIT heeft gestudeerd. Met tegenzin gaat Asha naar een date met hem, nadrukkelijk: alleen om haar ouders tevreden te stellen. Hoe dit afloopt zal niemand verrassen, maar toch is dit een aardige romcom, die meer gaat over de relatie van de jonge mensen met de ouders en de goegemeente dan om Asha en Ravi. De Indiaas-Amerikaanse hogere middenklasse in Toronto wordt liefdevol, mild spottend geportretteerd.

Meer film- en serietips voor Netflix