Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een wilde rit van Euphoria-bedenker Sam Levinson en een fascinerende documentaire.

Assassination Nation

Een datalek openbaart de diepste geheimen van de helft van de inwoners van het stadje Salem. Tiener Lily en haar vriendinnen krijgen de schuld van al deze ellende, met een grootschalige heksenjacht tot gevolg. Ze moeten zien te overleven terwijl ze achterna worden gezeten door mensen die rechtstreeks uit The Purge lijken te komen. Assasination Nation is flink overdreven en qua verhaallijn een beetje een rommeltje. Maar het is vooral ook een heerlijk wilde rit, vol met triggerwaarschuwingen, bloed, gore, geweld, seks en tienerdrama. Van de regisseur/schrijver van HBO-hitserie Euphoria.

Untold: The Girlfriend Who Didn't Exist

Sterke documentaire in twee delen over de uit Hawaii afkomstige American footballspeler Manti Te’o, die zijn carrière begon bij de Notre Dame universiteit in het kille Indiana. Manti voelde zich daar aanvankelijk niet prettig, maar kreeg via Facebook veel steun én een langeafstandsrelatie met de leuke jonge vrouw Lennay. Manti ontpopte zich tot supertalent, maar toen ging het fout. De media komen er niet erg goed vanaf, in deze tikje gelikte maar fascinerende docu, die opent met een statement van de makers dat ze van tevoren niet wisten dat een van de geportretteerden een trans persoon was.

The Water Horse

Het Monster van Loch Ness blijkt een vriendelijk dier dat een jochie gezellig op z'n rug laat rijden. De twaalfjarige Angus vindt een raar ei. Er komt een schattig beestje uit dat zo griezelig snel groeit dat het alleen nog in het dichtstbijzijnde meer past. Jeugdavontuur tegen de achtergrond van WO II, vermengt de Schotse legende met hedendaagse computeranimatie die het onderwaterbeest een knuffelbaar uiterlijk geeft. Tikje sentimenteel, maar best spannend. De opnamen vonden overigens niet in Schotland, maar in Nieuw-Zeeland plaats.

Meer film- en serietips voor Netflix