Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een horrorfilm van Jordan Peele en een prachtig drama uit Taiwan.

How to Train Your Dragon 3

Wanneer een snode drakendoder het op zijn draak Toothless heeft gemunt, herinnert kersvers Vikingstamhoofd Hiccup zich de verhalen van zijn vader over een verborgen drakenwereld, waar de beesten in vrede kunnen leven. Zou zo’n plek echt bestaan, en kan Hiccup alle draken uit zijn dorp ernaartoe leiden? Dit derde en laatste deel in de animatiereeks naar de boeken van Cressida Cowell (in het Nederlands: Hoe tem je een draak) is even geestig, aandoenlijk en prachtig geanimeerd als de eerdere films, met een mooi bitterzoet slot.

Us

De Wilsons gaan op vakantie naar de plek waar de moeder (gespeeld door Lupita Nyong’o) als klein kind een traumatische ervaring had. Een ongelooflijk slecht idee natuurlijk, want in geen tijd staat een geheel in rode overalls gehuld gezin voor hun deur. Dat er precies zo uitziet als de Wilsons. Opvolger van horrorsensatie Get Out is minder gelaagd – en ook minder geslaagd – dan zijn voorganger, maar het verhaal (waar je achteraf niet te veel over na moet denken) is van begin tot eind onderhoudend en wordt door Jordan Peele soepel verteld.

Lees ook ons achtergrondverhaal over de film: 'In tegenstelling tot Get Out gaat Us niet over racisme ... en toch weer wel'

Your Name Engraved Herein

1988, Taiwan. ‘Homo’s gaan naar de hel, dus help me dan om naar de hel te gaan,’ smeekt tiener A-Han aan de priester. Hij heeft ontdekt dat hij gevoelens heeft voor zijn beste vriend Birdy en dat is een groot probleem, want homoseksualiteit wordt door zijn omgeving gezien als een ziekte. Toch wil A-Han niets liever dan samen zijn met zijn beste vriend. Een intiem en indrukwekkend portret van twee jongens die niet aan hun gevoelens toe kunnen geven. Mede dankzij het sterke acteerwerk van de twee jonge hoofdrolspelers werd de film bekroond met twee Golden Horses (de Taiwanese Oscars). 

We tipten deze film eerder al in dit artikel: 'Tien prachtige queerfilms om te streamen'

Meer film- en serietips voor Netflix