Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer Philip Seymour Hoffman in een familietragedie en een superheldenfilm over parallelle universums.

Before the Devil Knows You're Dead

Na een lange dip toonde de regisseur van klassiekers als Twelve Angry Men en Dog Day Afternoon op 84-jarige leeftijd in 2007 andermaal zijn vakmanschap. Al is het succes van dit zinderende melodrama beslist ook te danken aan de formidabele cast. Philip Seymour Hoffman en Ethan Hawke spelen twee broers in geldnood, die besluiten een juwelierszaak te overvallen: simpel op papier, minder simpel in de praktijk. De opzet en ingewikkelde vertelstructuur brengen Tarantino’s Reservoir Dogs in herinnering, maar uiteindelijk is dit eerder een Shakespeareaanse familietragedie dan een misdaadthriller.

Spider-Man: No Way Home

Sinds 2002 zijn er maar liefst drie verschillende filmreeksen over Spider-Man verschenen, steeds met een andere hoofdrolspeler. Met dat vrij absurde gegeven werd inventief gespeeld in de sublieme animatiefilm Into the Spider-Verse (2018), en nu ook in dit vervolg op Spider-Man: Far From Home (2019). De titelheld werkt ditmaal samen met Doctor Strange, die met een mislukte toverspreuk per ongeluk allerlei parallelle universums opent. Dat leidt tot verrassende bijrollen en leuke grapjes, maar niet per se tot een heel sterk of coherent verhaal. Het is vooral genieten van de fijne ensemblecast, en de humane boodschap is ook mooi.

Terug van weggeweest: Fences

Pittsburgh, midden jaren vijftig. Troy (Denzel Washington), een gelukkig getrouwde vuilnisman van middelbare leeftijd, zag als jongeman zijn mogelijke profcarrière als baseballspeler stuklopen op racisme. Nu zijn zoon wel de kansen krijgt die hem werden ontzegd, komen er donkere kanten van Troy’s persoonlijkheid bovendrijven. Complexe, wat gewichtige karakterstudie van een verbitterd man in een ontroerende, dialooggedreven toneelbewerking over achterstelling, familie, liefde en egoïsme. Oscarnominaties voor beste film, beste bewerkte scenario, en voor de sterke rollen van Washington en Viola Davis, die Troy’s vrouw Rose speelt.

Meer film- en serietips voor Netflix