Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer Saoirse Ronan en Margot Robbie in een fraai kostuumdrama en een sterke oorlogsfilm van het briljante regie-duo Powell en Pressburger.

Boy Erased

'Fake it until you make it! Word de man die je nu niet bent!' schreeuwt Flea, vooral bekend als de bassist van de Red Hot Chili Peppers, tegen een strak opgestelde rij jongens. Flea speelt hier een 'homogenezingstherapeut' op een speciaal kamp waar tiener Jared (Lucas Hedges) moet 'genezen' van homoseksualiteit. In het onthutsende verhaal, gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Garrard Conley (1985), wordt Jared mooi en integer vertolkt door Lucas Hedges. Overladen met festivalprijzen, met name voor Nicole Kidman voor haar rol als de langzaam tot inzicht komende baptisten-moeder.

Mary Queen of Scots

De trotse Schotse koningin Mary Stuart (Saoirse Ronan) en de onzekere Engelse koningin Elizabeth I (Margot Robbie) zijn verbonden door hun stand, gender en bloedband. Tegelijk zijn ze elkaars rivales, omringd door verraderlijke mannen. Aldus deze op diversiteit en feminisme geënte kostuumfilm, waarin homoseksualiteit, menstruatiebloed en cunnilingus niet geschuwd worden. Door de continue machtsstrijd en intriges waarin Mary thuis verwikkeld is, raakt de relatie tussen de twee op afstand van elkaar levende monarchen wat ondergesneeuwd. Qua karakterschets aan de vlakke kant, maar verder best spannend.

The Small Back Room (Hour of Glory)

Sammy Rice is een uitstekende wetenschapper, in dienst van het leger die tijdens WO II hun steentje bijdragen in de strijd tegen de nazi’s. Maar Sammy mist een voet en heeft een prothese die hem veel pijn bezorgt, dat leidt nogal af. Pillen van de dokter helpen niet, whisky wel, maar ja... Zijn vriendin Susan probeert hem tegen zichzelf te beschermen. Dat valt niet mee. Fraaie film van het fameuze duo Powell en Pressburger, die na het prachtige The Red Shoes (1948) weer in zwart-wit werkten. Sterk drama met mooie film noir fotografie, een hallucinante sequentie met een enorme fles whisky en een spannende ontknoping. Ook bekend (bijvoorbeeld bij Netflix) onder de titel Hour of Glory.

Meer film- en serietips voor Netflix