Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer Eddie Redmayne als seriemoordenaar en horroranimatie van Henry Selick en Jordan Peele.

All Quiet On the Western Front

Deze derde verfilming van de beroemde anti-oorlogsroman Im Westen nichts Neues van Erich Maria Remarque is de eerste Duitstalige bewerking van het boek. In tegenstelling tot veel andere oorlogsfilms, waarin soldaten als helden worden gepresenteerd, koos regisseur Berger ervoor slechts de horror, nutteloosheid en ellende van oorlog te laten zien. We volgen de jonge soldaat Paul Bäumer tijdens de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog, terwijl hij steeds dieper wegzakt in de misère van de loopgravenstrijd. Visueel verbluffend maar ook wat braaf volgens de genreconventies gefilmd oorlogsdrama. Duitse inzending voor de 95ste Oscars.

Lees ook onze uitgebreide recensie: 'Al in de indrukwekkende openingsminuten wordt duidelijk dat dit geen heldhaftig oorlogsepos wordt'

The Good Nurse

De Amerikaanse seriemoordenaar met (vermoedelijk) de meeste slachtoffers op zijn naam is een verpleegkundige: Charles Cullen bracht in de jaren tachtig en negentig talloze patiënten om het leven. Dit sobere drama van de Deense regisseur Tobias Lindholm (vooral bekend als scenarioschrijver van Jagten en Druk) vertelt hoe een van zijn collega’s zijn ondergang inluidde. De casting van Eddie Redmayne als Cullen is geen gelukkige keuze, maar gelukkig richt Lindholm zijn camera vooral op Jessica Chastain, die fantastisch is als reddende engel. Sterk is ook dat The Good Nurse geen moment een sensatiebeluste thriller wordt, ook al leent het scenario zich daarvoor wel.

Wendell & Wild

Op het eerste oog veelbelovend, deze samenwerking tussen stop-motionmeester Henry Selick (Coraline, A Nightmare Before Christmas) en horrorfilmauteur Jordan Peele (Nope, Get Out). Met Wendell & Wild presenteren de twee een griezelige en inclusieve animatiefilm waarin ook Peele’s kenmerkende maatschappijkritiek doorschemert. Centraal staat de rebelse dertienjarige Kat die de hulp van twee demonenbroers inschakelt om haar overleden ouders tot leven brengen. Maar die demonenbroers hebben een heel andere agenda, waardoor hun pad kruist met die van kwaadaardige projectontwikkelaars. Een geslaagde samenwerking, maar het sublieme vakmanschap van Selick en zijn animatieteam kan niet verdoezelen dat het verhaal zelf nogal wankel en overvol is.

Meer film- en serietips voor Netflix