Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een meesterlijk ontworpen stop-motionfilm van Guillermo del Toro en een documentaire over Robert Downey Sr.

Guillermo del Toro's Pinocchio

Na de klassieke Disneyfilm uit 1940 verschenen er nog veel meer verfilmingen van Carlo Collodi’s klassieke kinderboek De avonturen van Pinokkio, maar deze wonderlijke stop-motionfilm van Mexicaan Guillermo del Toro (The Shape of Water) is de enige die minstens zo goed is. Del Toro mengt de grimmigheid van het boek met het sentiment van Disney en voegt daar allerlei persoonlijke stokpaardjes aan toe. Het verhaal over de levende marionet is verplaatst naar de jaren dertig, als Italië in de greep is van het fascisme. In die setting krijgt Pinocchio’s opstandigheid een heel andere lading. Meesterlijk ontworpen en uitgevoerd.

Lees ook: 'Waarom blijft het verhaal van de levende marionet die een echte jongen wil worden toch zo mateloos populair?'

Killing Them Softly

In New Orleans overvallen twee niet al te snuggere boeven in opdracht van een onbeduidende gangster een illegale pokeravond. Ze denken de schuld handig bij een ander in de schoenen te kunnen schuiven, maar hebben de zaak ernstig onderschat. Al snel worden ze opgejaagd door een ervaren huurmoordenaar (Brad Pitt). Stijlvolle, harde misdaadfilm van Andrew Dominik (Blonde, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) is vaak spannend en geestig, maar uiteindelijk te kleurloos en prekerig (in z'n kritiek op Amerikaans optimisme) om echt indruk te maken.

Sr.

De experimentele films van Robert Downey Sr. (Putney Swope, Greaser’s Palace) staan bekend om hun spontaniteit en droogkomische humor. Deze filmische ode aan de in 2021 overleden filmmaker is precies in lijn met dat speelse oeuvre: op humoristische wijze blikken Downey Sr. en zoonlief Jr. (de bekende Iron Man-acteur) terug op het leven van de filmmaker, waarbij Sr. voor een deel zelf de regie en montage op zich neemt. Regisseur Chris Smith (Fyre, Jim & Andy) creëerde een invoelend portret van Sr. in de laatste jaren van zijn leven, met veel aandacht voor de relatie met zijn zoon. Een prachtig eerlijk relaas over familiebanden, opvoeding en de zoektocht naar een betekenisvol bestaan.

Lees ook ons interview met de regisseur: 'Robert Downey Sr. vertelde het publiek nooit wat ze moesten denken'

Terug van weggeweest: Pulp Fiction

Quintin Tarantino en Roger Avary wonnen een Oscar voor het script van Pulp Fiction, Tarantino’s tweede film die in mei 2019 van Netflix werd verwijderd maar sinds kort weer te streamen is. Na het eclatante succes van de film verloren Tarantino en Avary elkaar jaren uit het oog. Totdat ze dit jaar samen een podcast begonnen, The Video Archives Podcast.

Meer film- en serietips voor Netflix