Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een hartverwarmende documentaire en een dramatische komedie over een sadomasochistische relatie.

Memoirs of a Geisha

De hoofdrollen in deze film over het leven van Japanse geisha's worden gespeeld door drie beroemde Chinese actrices. Ach, die zien er immers ook Aziatisch uit. Gong Li is een vooraanstaande geisha in Kyoto, Michelle Yeoh haar iets oudere concurrente. Zhang Ziyi speelt de hoofdpersoon, het jonge meisje vanuit wier perspectief het uitgaansdistrict van Kyoto wordt getoond. De film won Oscars voor camerawerk, kostuums en art direction. De gelikte buitenkant maakt Memoirs of a Geisha zeer gemakkelijk en prettig te consumeren. Maar hij heeft zelfs niet de pretentie een authentiek beeld van Japan te geven.

Wel authentiek en sinds kort ook te zien op Netflix: de negendelige serie The Makanai: Cooking for the Maiko House, dat toont hoe het er vandaag de dag aan toegaat in het geisha-district in Kyoto.

The Ponds

Deze even simpele als hartverwarmende documentaire over drie meertjes in hartje Londen en degenen die er wekelijks in plonsen, laat zien dat (ijs)zwemmen meer is dan een gezonde hobby. Voor het handjevol zwemmers dat in de relatief korte speeltijd van 76 minuten geportretteerd wordt, heeft de bezigheid naast lichamelijke voordelen vooral ook effect op hun mentale gezondheid. Het water is hun levenselixir en houdt hen op de been in lastige tijden. De levensverhalen die ze haast terloops vertellen in deze feelgoodfilm zijn ronduit inspirerend en geven energie. Het is bijna alsof je na het zien van The Ponds zelf even ondergedompeld bent in een van die charmante Londense zwemvijvers.

Secretary

De Amerikaanse filmindustrie produceert het niet vaak: iets gedurfds. Dit is een dramatische komedie over een sadomasochistische relatie tussen een jurist (James Spader) en zijn secretaresse (Maggie Gyllenhaal). Cineast Steven Shainberg begint in Secretary wijselijk met drama. De jonge vrouw Lee die zichzelf graag verwondt komt uit een instelling. Ze aardt niet en doet zichzelf nog steeds pijn, totdat ze secretaresse wordt bij meneer Grey. Hij is autoritair en dwangmatig perfectionistisch en secretaresses lopen klaarblijkelijk weg bij de vleet. Lee niet. Regisseur Shainberg laat de pijn van het begin steeds meer wegvloeien in seks, humor en een relatie die misschien niet alledaags is, maar wel werkt.

Terug van weggeweest: De wederopstanding van een klootzak

Indrukwekkend speelfilmdebuut van striptekenaar Guido van Driel, gebaseerd op zijn eigen graphic novel Om mekaar in Dokkum. De klootzak uit de titel is gangster Ronnie (een ijzersterke Yorick van Wageningen), die na een moordaanslag terugkeert als ander mens. Tot ongenoegen van zijn oud-collega's én slachtoffers. De zoektocht naar zijn belager brengt Ronnie in Dokkum, waar hij het pad kruist van asielzoeker Eduardo. Wonderlijke mix van misdaad en maatschappijkritiek werkt prima, mede dankzij het fraaie camerawerk van Lennert Hillege.

Meer film- en serietips voor Netflix