Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een Franse boekverfilming en een indrukwekkend Amerikaans drama met Sterling K. Brown.

Cloaca

Na vijftien jaar brengt het lot vier voormalige studievrienden weer bij elkaar. Ambitieuze politicus Joep (Gijs Scholten van Aschat), homoseksuele ambtenaar Pieter (Pierre Bokma), cokesnuivende advocaat Tom (Peter Blok) en tikje ranzige regisseur Maarten (Jaap Spijkers) zijn allemaal min of meer vastgelopen in hun leven, wat leidt tot pijnlijke, af en toe bijzonder komische verwikkelingen. Mede dankzij de uitstekende acteurs - oude bekenden van de toneelschool in Maastricht - kreeg deze goede telefilm onder meer de publieksprijs op het Nederlands Film Festival. Gebaseerd op een toneelstuk van Maria Goos, die net als bij Pleidooi, Oud Geld en Familie samenwerkte met de in 2005 overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen.

J'ai épousé une ombre

Een ongehuwde zwangere vrouw (Nathalie Baye) wordt na een ontsporing van een trein verward met een verongelukte, pasgetrouwde passagiere. Haar schoonouders, die haar nooit ontmoet hebben, nemen haar liefderijk op. Er ontstaat een romance met de 'zwager' en de jonge 'weduwe', maar de ondeugdelijke vader van het kind duikt weer op en wil haar chanteren. Een bekwame, meer op het psychologisch realisme dan op suspense gerichte verfilming van William Irish' roman, met goede rollen van Baye (César-nominatie voor beste actrice) en Madeleine Robinson als de schoonmoeder. 

Waves

De zeventienjarige Tyler (Kelvin Harrison Jr.) heeft als aanstormend worsteltalent een ogenschijnlijk glansrijke toekomst voor zich. Totdat een blessure en de druk van zijn veeleisende vader (Sterling K. Brown, ijzersterk) hem langzaamaan te veel worden, en hij de verkeerde beslissingen aaneenrijgt. Het perspectief verschuift na een tragisch incident vervolgens naar zijn jongere zus (Taylor Russell). Regisseur Trey Edward Shults (It Comes at Night) speelt gretig leentjebuur bij Terrence Malick en Moonlight, maar het betaalt zich uit: de visuele pracht, sterke cast en atypische vertelstijl dragen bij aan een knap, vlammend karakterdrama. Extra pluspunten voor de zinderende score van Trent Reznor en Atticus Ross.

Laatste kans: The Founder

Nog maar te zien tot 31 maart: The Founder, waarin Amerikaan Ray Kroc (Michael Keaton, charmant met manisch randje) begin jaren vijftig het land doorreist als sappelende vertegenwoordiger wanneer hij op het innovatieve fastfoodrestaurant van de goeiige broers Dick en Mac McDonald stuit. Begint als een zoete feelgoodfilm over het ontstaan van een van 's werelds grootste bedrijven, maar gaandeweg wordt het verhaal een even geslepen als actuele fabel over de Amerikaanse ziel.

Meer film- en serietips voor Netflix