Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een tragikomische oorlogsfilm van Jean Renoir en het Nederlandse drama Zee van tijd.

Le Caporal épinglé

Een van de laatste films uit het oeuvre van de Franse veelfilmer Jean Renoir (zoon van de bekende schilder) is deze gelaagde tragikomische oorlogsfilm in zwart-wit. Een groepje Franse soldaten wordt tijdens de Arbeitseinsatz aan het begin van WO II gevangengenomen en aan het werk gezet in daarvoor bedoelde kampen. Een van de gevangenen (mooi gespeeld door Frans acteericoon Jean-Pierre Cassel) onderneemt meerdere pogingen te ontsnappen. Een zowel erg komische als droevige vertelling, over kameraadschap in het leger, klassenverschil tussen soldaten en de absurditeiten van oorlog. Tikkeltje traag misschien voor moderne kijkers, maar wie geduld heeft wacht een bevredigende kijkervaring met prachtig slot.

The Magician's Elephant

In deze aandoenlijke boekverfilming heeft de jonge Peter volgens een waarzegster een olifant nodig om zijn doodgewaande zusje te vinden. Daar is moeilijk aan te komen, maar tijdens een goochelshow manifesteert de goochelaar per ongeluk het dier. Peter staat klaar om met de olifant zijn lot te volgen, maar de koning steekt daar een stokje voor. Alleen als Peter drie onmogelijke taken volbrengt, krijgt hij de olifant. Hartverwarmend sprookje met motiverende boodschap ('als je er maar in gelooft is alles mogelijk’). Maar The Magician’s Elephant is ook voorspelbaar en stijgt daardoor niet boven de rest van Netflix’ animatieaanbod uit.

Zee van tijd

In de jaren tachtig varen Lucas (Reinout Scholten van Aschat) en Johanna (Sallie Harmsen) samen met hun vijfjarige zoontje Kai in een groot zeilschip over de Middellandse Zee. Het is een idyllische reis, totdat de kleine Kai ongemerkt overboord valt en zijn vertwijfelde ouders langzaam maar zeker moeten accepteren dat hun zoontje dood is. Integer maar nogal dik aangezet familiedrama schakelt heen en weer tussen de rampzalige gebeurtenissen en de nasleep daarvan in de jaren tachtig, en ruim dertig jaar later, wanneer Lucas en Johanna elkaar na lange tijd weer terugzien. 

Actuele tip: John Wick 3

Momenteel draait het geweldige vierde deel van de John Wick-franchise in de bioscoop. Zowel het tweede als het derde deel staan op Netflix, waarvan laatstgenoemde wat ons betreft de beste is. Vijftigplusser Keanu Reeves overtuigt daarin andermaal als de voortdurend opgejaagde, maar onverwoestbare huurmoordenaar John Wick. En mocht je denken dat al die steek-, vuist- en vuurgevechten gaan vervelen: regisseur en voormalig stuntman Chad Stahelski houdt het tempo hoog, de gevechten origineel en zorgt af en toe met wat droogkomische humor voor verlichting. 

Meer film- en serietips voor Netflix