Een kille, goedbetaalde huurmoordenaar probeert tussen al het moorden door haar dochter op te voeden in de flitsende actiefilm Kill Boksoon.

In een alternatieve versie van Zuid-Korea is moord een lucratieve business geworden. Huurmoordenaars werken er voor grote commerciële bedrijven, waar zelfs stagiairs rondlopen. De alleenstaande moeder Gil Bok-soon (mooi gespeeld Jeon Do-yeon, vooral bekend van haar veelvuldig bekroonde rol in Secret Sunshine) is de ster van MK, het grootste bedrijf in de branche. Voor haar baas Cha Min Kyu (Sol Kyung-gu) legt ze routineus de ene na de andere crimineel of politicus om, maar de opvoeding van haar tienerdochter thuis wil maar niet vlotten.

Het is een mooi uitgangspunt dat de Zuid-Koreaanse filmregisseur Sung-hyun Byun (Kingmaker, The Merciless) vond voor zijn vijfde speelfilm Kill Boksoon, waarin knap gechoreografeerd actiespektakel gecombineerd wordt met invoelbaar drama. De gewiekste killer Bok-soon vindt het huiselijk leven maar lastig. ‘Doden is simpel vergeleken met het opvoeden van een kind,’ klaagt ze halverwege de film.

Haar puberende dochter Jae Yeong (Si-ah Kim) voelt zich dan ook niet gezien door haar drukke moeder. Ze heeft bovendien geen idee wat voor werk moeder precies doet. Die beweert steeds dat ze ‘in de evenementenbranche’ werkt, maar Jae Yeong heeft zo haar twijfels. En ook Jae Yeong is niet helemaal eerlijk: ze heeft een heimelijke relatie met een meisje op school en durft niet uit de kast te komen. Zo lopen de twee steeds langs elkaar heen en lopen hun gesprekken steeds stuk, hoezeer ze ook proberen toenadering te zoeken tot elkaar.

Actrice Jeon Do-yeon op de set van Kill Boksoon

Dat dramatische aspect in Kill Boksoon - verder een typische actiefilm, vol geweld en bloed - werkt erg goed. De meeste films uit het genre moeten het niet hebben van de plot, maar hier is het moeder-dochter-motief een welkome aanvulling. Het geeft de personages meer reliëf en de vechtpartijen net iets meer spanning.

Een tikkeltje voorspelbaar is de film wel, en een kortere speelduur was niet erg geweest. Ook hebben de summiere observaties over klassenverschillen en de moderne prestatiemaatschappij wat weinig zeggingskracht. Maar dat alles mag de pret niet drukken: de technisch hoogstaande actiesequenties à la John Wick - een film die een duidelijke inspiratiebron vormt voor de filmmakers - zijn enerverend en boeiend genoeg. En mooi gemonteerd en gefilmd bovendien.

Kill Boksoon is nu te bekijken op Netflix

Meer filmtips voor Netflix

  • Meer over Kill Bok-soon