Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een jeugdfilm over een magisch wezen en Viola Davis als aanvoerster van een vrouwenleger.

Chupa

Op de ranch van zijn opa in Mexico vindt de 13-jarige Alex een eenzame, jonge chupacabra. Volgens de legende een geitenbloed zuigende duivel, nu een schattig blauw gevleugeld wezentje dat opgejaagd wordt vanwege zijn helende krachten. Alex wil er alles aan doen om ‘Chupa’ te herenigen met zijn familie en hem niet in de handen te laten vallen van de wetenschap. Hoewel het een bekende en hartverwarmende formule is – denk aan E.T. of Super 8 – en dus niet echt verrassend voor de ervaren kijker, weet Jonás Cuarón (zoon van Gravity-regisseur Alfonso) voor kinderen een vermakelijk avontuur neer te zetten dat net niet té spannend is.

The Day the Earth Caught Fire

Een plotselinge zonsverduistering, extreme hitte, cyclonen en eindeloze regenbuien. De natuur is flink uit balans geraakt in het toekomstvisioen van Londen in The Day the Earth Caught Fire, een inventieve scifi-film uit 1961 vol sardonische humor en tijdloze maatschappijkritiek. Een groepje cynische journalisten onderzoekt de natuurramp en ontdekt dat de overheid informatie achterhoudt over experimenten met atoomwapens. De waarschuwingsboodschap over hoe de mensheid zijn eigen graf graaft door de planeet te vernietigen voelt maar al te vertrouwd, wat de film vandaag de dag minstens zo relevant maakt als toen die uitkwam. Ook vormt de slim geschoten en vlotte zwart-wit film een mooie ode aan de journalistiek; er werd gefilmd op echte redacties en sommige acteurs waren in werkelijkheid journalist.

The Woman King

In het Afrikaanse koninkrijk Dahomey, dat grofweg bestond tussen 1600 en 1900, was een leger actief dat geheel bestond uit vrouwen: de gevreesde Ahosi. Dit fascinerende gegeven, eerder een inspiratiebron voor de blockbuster Black Panther, staat centraal in The Woman King, een meeslepend Hollywoodepos dat op actiegebied niet onderdoet voor die Marvelfilm. De historische setting is min of meer accuraat, het verhaal goeddeels fictief, met mythische trekjes. Hoofdrolspelers Viola Davis (The Help) en Thuso Mbedu (The Underground Railroad) zijn uitstekend als respectievelijk legeraanvoerder en dwarse rekruut.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.

Meer film- en serietips voor Netflix