Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een prijswinnend Amerikaans drama en een Vietnamese actiefilm.

Clemency

In de huiveringwekkende openingsscène begeleidt gevangenisdirecteur Bernadine (fenomenale hoofdrol van Alfre Woodard) de elfde executie uit haar carrière. Het inbrengen van de dodelijke injectie gaat echter volledig mis en traumatiseert Bernadine en haar collega’s, maar tijd om het te verwerken hebben ze niet. Executie nummer twaalf staat voor de deur: een optimistische man (Aldis Hodge) die beweert onschuldig te zijn en blijft geloven in clementie. Regisseur-scenarist Chinonye Chukwu, wier nieuwste film Till momenteel in de Nederlandse bioscopen draait, brengt de gruwelijkheden uiterst klinisch en afstandelijk in beeld, wat het des te verontrustender maakt. Een film die je bij de strot grijpt, bekroond met de Grote Juryprijs op Sundance 2019.

Furies

In deze Vietnamese actiethriller moet Bi zien te overleven in de neonverlichte straten van Saigon. Een mysterieuze vrouw (gespeeld door regisseur Veronica Ngo) ontfermt zich over haar en rekruteert Bi en twee anderen om een einde te maken aan een misdaadsyndicaat dat zich bezighoudt met vrouwenhandel. Deze prequel voor het nooit in Nederland uitgebrachte Furie (2019) is het best te beschrijven als een mix van Charlies Angels en John Wick; Furies vertelt geen heel spannend of vernieuwend verhaal en moet het daarom vooral hebben van de indrukwekkende actiescènes, die door de neonverlichte choreografie zeer vermakelijk zijn.

Lola

Een jaar voor zijn vroegtijdige dood in 1982 maakte de Duitse cineast Rainer Werner Fassbinder dit fascinerende tijdsdocument. Over Lola (Barbara Sukowa), een zangeres annex prostituee, werkzaam in een Duitse nachtclub ten tijde van de wederopbouw na WO II. Ontevreden over haar levenssituatie probeert ze een manier te vinden om te ontsnappen uit het nachtclubmilieu. Die vindt ze in de persoon van Von Bohm (Armin Mueller-Stahl, bekend van Shine en Eastern Promises), een belangrijke ambtenaar die valt voor de charme van Lola maar geen idee heeft van haar slinkse bedoelingen hem te gebruiken voor eigen bestwil. Bij vlagen een wat rommelige en afstandelijke vertelling, maar trefzeker in dialoog en als reflectie op de roerige naoorlogse jaren waarin de consumenteneconomie opbloeide.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.

Meer film- en serietips voor Netflix