Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer de Amerikaanse indiefilm A Love Song & en een documentaire over Leonard Cohen.

Hellboy

Leuke stripverfilming, gebaseerd op een comic van Mike Mignola, waarin een jonge demon in 1944 door nazi-occultisten wordt opgeroepen uit de hel. Geallieerde troepen ­nemen deze Hellboy mee naar de VS en voeden hem daar in het geheim op tot volwassenheid. De inmiddels goedaardige demon komt nu goed van pas in de strijd tegen bovennatuurlijk kwaad. De hevig geschminkte Perlman moet het in de film als sigaren rokende superheld opnemen tegen de uit de dood herrezen mysticus Raspoetin en zijn eeuwig jonge SS-geliefde. Blair heeft een leuke bijrol als Hellboys vurige vriendin. In 2008 verscheen een ­aardig vervolg, een remake uit 2019 was veel minder geslaagd.

A Love Song

Actrice Dale Dickey speelde talloze mooie bijrollen in films als Winter’s Bone (2010) en Hell or High Water (2016), meestal als vrouwen die overduidelijk een heel zwaar leven hebben gehad, maar een echte hoofdrol speelde ze nog nooit. Tot de jonge regisseur Max Walker-Silverman aanklopte en haar castte als de eenzame Faye, die kamperend aan een meertje wacht tot een oude vlam haar bezoekt. In de tussentijd vist ze haar maaltijden bij elkaar, bestudeert ze de vogels en geniet ze van het uitgestrekte landschap. Fraai liefdesdrama met een heerlijk loom tempo, prachtige beelden van het Amerikaanse Westen en een magistrale, breekbare rol van Dickey.

Marianne & Leonard: Words of Love

De Canadese schrijver Leonard Cohen is 26 als hij het koude Montreal inruilt voor het Griekse eiland Hydra, waar hij niet alleen zijn muzikale talent ontdekt, maar ook zijn grote liefde leert kennen: Marianne Ihlen uit Noorwegen. In deze documentaire vertelt de Britse filmmaker Nick Broomfield met behulp van prachtig archiefmateriaal het liefdesverhaal van de kunstenaar en zijn muze, al stoort zijn persoonlijke betrokkenheid soms: Broomfield bracht als twintigjarige student enige tijd door op Hydra, waar hij een korte affaire had met Marianne.

Terug van weggeweest: Darkest Hour

Meeslepend WO II-drama over het moment dat Winston Churchill het overnam van de falende Britse premier Chamberlain en het, ondanks veel wantrouwen binnen zijn eigen partij, opnam tegen Hitler. Regisseur Joe Wright (Atonement) herstelde zich knap na het genadeloos geflopte Pan (2015) met dit vol vaart en humor vertelde oorlogsdrama. Maar de film is van acteur Gary Oldman, die onherkenbaar (én fantastisch) is als Churchill en over de hele linie sterk tegenspel krijgt. Met als grootste uitschieter de altijd spannende Australische acteur Ben Mendelsohn (als koning George VI).

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.

Meer film- en serietips voor Netflix