Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een animatiefilm van Wes Anderson en een Nederlands drama met Elise Schaap.

Fantastic Mr. Fox (vanaf maandag 15 mei)

Als titelheld Mr. Fox hoort dat Mrs. Fox zwanger is moet hij haar beloven te stoppen met stelen. Dat houdt hij zowaar even vol, maar na een paar jaar komt het wilde beest in hem weer boven. Mr. Fox kruipt uit zijn hol, gaat bovengronds in een holle boom wonen en brengt nachtelijke bezoekjes aan de voorraadschuren van de gemene boeren Boggis, Bunce en Bean. Fraaie stop motion animatiefilm van regisseur Wes Anderson, die het jeugdboek van Roald Dahl transformeerde tot een droogkomische ode aan de eigenzinnigheid. Ook, juist, geschikt voor volwassenen.

Wes Anderson over Fantastic Mr. Fox: 'De wolf is voor mij de climax van de film'

Mijn vader is een vliegtuig

Wanneer haar moeder plotseling overlijdt slaan bij de geslaagde veertiger Eva de stoppen door. Verdrongen herinneringen uit haar jeugd – waarin de kleine Eva bang was voor haar onberekenbare, psychotische vader – komen weer naar boven en Eva raakt de grip op de werkelijkheid kwijt. Haar grote angst is dat ze haar vader achternagaat, die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting zit. Sterk spel van Elise Schaap als Eva en Pierre Bokma als haar nog steeds gevaarlijke vader, maar ook een soms wat al te nadrukkelijk scenario, dat nota bene gebaseerd is op Antoinette Beumers eigen, gelijknamige en semi-autobiografische roman uit 2017.

Antoinette Beumer en Elise Schaap over Mijn vader is een vliegtuig: '‘Eigenlijk gaat de hele film over angst'

Mi Vida

De 63-jarige Lou uit Schiedam heeft haar kapsalon verkocht en reist nu naar de Spaanse havenstad Cádiz, om een taalstudie te doen en na te denken over de toekomst. Het liefst zou ze zich voorgoed in Spanje vestigen, maar hoe moet het dan met haar kinderen en kleinkinderen? Deze luchtige karakterstudie kabbelt een tikje gezapig voort – Lou heeft wat fijne ontmoetingen, wat ruzietjes en wat nieuwe inzichten – maar het zestigersperspectief is verfrissend, de regie van Norbert ter Hall (A’dam – E.V.A.) prettig ingetogen, en de hoofdrol van Loes Luca mooi en overtuigend.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.

Meer film- en serietips voor Netflix