Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een bekroonde Nederlandse jeugdfilm en een Amerikaans drama over de doodstraf.

Kapsalon Romy

Na de scheiding van haar ouders wordt de tienjarige Romy (nieuwkomer Vita Heijmen, fantastisch!) een paar dagen in de week geparkeerd bij oma Stine (Beppie Melissen), die een kapsalon runt. Stine doet aanvankelijk nogal nukkig tegen Romy, maar al snel groeien de twee naar elkaar toe. Helemaal wanneer blijkt dat oma Stine steeds meer vergeet. Regisseur Mischa Kamp (Sing Song) bewijst eens te meer een fantastische regisseur van kinderen te zijn, en levert ondanks de zware thema’s – scheiding, dementie – een energieke, inspirerende en bovenal eerlijke film af. Bekroond met vier Gouden Kalveren, onder meer voor het prettig eigenzinnige scenario van Tamara Bos.

Kapsalon Romy is opgenomen in de VPRO Cinekid Top 100, een lijst met honderd films die je als kind gezien moet hebben

Montana Story

Sobere, western-achtige familietragedie over de van elkaar vervreemde broer Cal (Owen Teague) en zus Erin (Haley Lu Richardson), wiens vader na een beroerte in een coma is beland. De twee zoeken hem op in Montana, op de ranch waar ze opgroeiden. Jaren geleden deed zich daar een traumatische, gewelddadige gebeurtenis voor waarmee Cal en Erin in het reine proberen te komen. Regisseurs Scott McGehee en David Siegel weten het drama knap te doseren, al laat de plot zich gemakkelijk raden. In weinig opzichten is het ietwat trage Montana Story beter dan het gemiddelde familiedrama, maar door het knappe acteerwerk van de twee hoofdrolspelers en de fijne indiefolk-soundtrack van Kevin Morby is de film aangrijpend genoeg om te beklijven.

Trial by Fire

Amerikaan Cameron Todd Willingham wordt in 1991 verdacht van het doden van zijn drie kinderen door brandstichting. De rechtszaak die volgt is allesbehalve eerlijk, en bewijsstukken die wijzen op eventuele onschuld worden genegeerd. De Oscarwinnende producent en regisseur Edward Zwick (The Last Samurai, Shakespeare in Love) schotelt het waargebeurde gevangenisdrama vrij conventioneel voor, waarbij de meeslepende geschiedenis chronologisch en helder wordt uiteengezet. Het acteerwerk van hoofdrolspelers Jack O’Connell - die de veroordeelde speelt - en Laura Dern - wier personage hem bijstaat - is fantastisch. Jammer alleen dat de toon van de film zo overdreven sentimenteel en gedramatiseerd is. Zwicks statement tegen de doodstraf wordt daardoor heel wat afgezwakt.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.

Meer film- en serietips voor Netflix