Verenigde Staten 1990. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Al Pacino, Andy Garcia, Talia Shire, Eli Wallach en Diane Keaton.

VPRO Cinema

De minste van de drie The Godfather-films, maar toch een interessante opvolger van de klassiekers uit de jaren zeventig, ook nu met de bekende thema's: geweld, verraad, corruptie en verscheurde familierelaties. Michael Corleone, in de herfst van zijn leven, hoopt eindelijk de familiezaakjes legitiem te maken, maar wordt toch gedwongen zijn toevlucht te nemen tot moord en corruptie. De zaken gaan goed mis wanneer Michaels heethoofdige neef het aanlegt met zijn dochter.
In 2020 zette Coppola, niet tevreden over dit deel, de schaar erin: hermontage Coda: The Death of Michael Corleone is tien minuten korter, kent onder meer een ander begin en einde en voelt veel meer als een epiloog in plaats van een direct vervolg. Precies zoals de film ooit bedoeld was. Het blijft de minste van de drie films, vooral door Coppola's keuze om zijn eigen dochter Sofia te casten als Maria Corleone, maar The Death of Michael Corleone is zonder meer een flinke verbetering.

credits

Regie:
Francis Ford Coppola
Cast:
Al Pacino, Andy Garcia, Talia Shire, Eli Wallach, Diane Keaton, John Savage, Joe Mantegna, Sofia Coppola, George Hamilton, Raf Vallone, Bridget Fonda
Scenario:
Francis Ford Coppola, Mario Puzo
Productie:
Francis Ford Coppola
Camera:
Gordon Willis
Muziek:
Carmine Coppola, Nino Rota
Montage:
Lisa Fruchtman, Barry Malkin, Walter Murch
Kijkwijzer:
KJE
Jaar:
1990
Alt. titels:
Mario Puzo's The Godfather: Part III, Coda: The Death of Michael Corleone
Genres:
Misdaad, Drama, Thriller
Trefwoorden:
Gangsterfilm, Sequel, Maffiafilm, Epos
Landen:
Verenigde Staten