Het had niet veel gescheeld of de producenten hadden hem ontslagen. Sterker nog, aanvankelijk wilde de jonge Coppola de film niet eens maken. Hoe het verhaal geëindigd is behoeft 36 jaar na het verschijnen van het eerste deel uit The Godfather-trilogie geen uitleg meer.

Ondertussen hebben de originele negatieven van de films een complete restauratie ondergaan. In de opgepoetste en geremasterde versie van de misdaadklassiekers zijn weer nuances te zien tussen de verschillende kleuren zwart die Coppola in veel scènes gebruikte. Ook de goudgele kleuren die zo kenmerkend voor de film zijn - maar verbleekt waren door het vele kopiëren - zijn weer als vanouds.  

De gerestaureerde films zijn samengebracht in een vijfdelige dvdbox. Als aanvulling op de 187 minuten aan bonusmateriaal dat bij de eerder uitgebrachte dvdbox inbegrepen was, zit in de nieuwe collectie nog een tweede dvd met ruim anderhalf uur aan nieuwe extra’s. 

Maar hoeveel nieuws valt er nog te melden over films die al talloze malen besproken zijn en waarvan de betrokkenen al ontelbare keren zijn geïnterviewd?

De tweede bonusdvd zal met items als 'The masterpiece that almost wasn’t' voor Godfatherfanatici wat de films betreft niet veel nieuws bieden. Opnieuw wordt verteld hoe geen enkele filmmaker het boek wilde verfilmen, hoe niemand behalve Coppola Brando en Pacino in de film wilde en hoe Coppola bijna vervangen werd door een andere regisseur.

Ook de extra 'Godfather on the red carpet,' waarin mensen op de rode loper worden geïnterviewd over wat zij met de trilogie hebben, voegt weinig toe.  

Gelukkig biedt de rest van de extra’s meer. In 'Revealing the masterpiece' is te zien hoe de drie films met veel precisie en zorg gerestaureerd werden tot de oorspronkelijk versies.

Daarnaast zijn ook de verhalen van de mannen met baarden (Steven Spielberg, George Lucas en natuurlijk Coppola zelf) de moeite waard. Zij plaatsen het ontstaan van de eerste film vooral in een historische context. Kort blikken de inmiddels gerenommeerde filmmakers terug op de jaren ’60, een lastige tijd voor de jonge regisseurs aangezien het publiek wispelturig was en er weinig ruimte werd geboden voor nieuwe ideeën.  

Ook de (jammer genoeg wat oppervlakkige) analyse van de invloed van The Godfather op de moderne cultuur benadert de trilogie vanuit een andere invalshoek. Door de grote hoeveelheid verwijzingen naar de films - van Southpark tot The Soprano’s - en de plek die de films in het westerse bewustzijn hebben gekregen, werd The Godfather-trilogie ver uitgetild boven het genre van de maffiafilm. Want het wil wat zeggen dat zo veel jaar na dato zinnen als ‘I’m going to make him an offer he can’t refuse’ door menigeen vrolijk worden meegebekt.

Verkrijgbaar vanaf: 5 juni
Adviesprijs: 5 dvd-box 49,99 euro, dvd’s per stuk 9,99 euro

Extra’s oa:
Bonusdisc 1:
Behind the scenes
Additional Scenes/ Chronology
The Family Tree
Photo Galleries
Trailers
Acclaim and Response
Filmmaker Biographies

Bonusdisc 2:
The Godfather in worldwide media (11:00 min.)
The masterpiece that almost wasn’t (29:42 min.
When the shooting stopped (14: 16 min.)
Revealing the masterpiece (19:02 min.)
Godfather on the red carpet
Easter Egg: Cosa Nostra & Coppola

Beeldformaat: anamorphic widescreen 1.78:1
Geluid: dolby digital 5.1
Distributeur : Paramount