Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een Deens koningsdrama met Mads Mikkelsen en Alicia Vikander en oer-Brits drama met Colin Firth en Stanley Tucci.

Mijn vader is een vliegtuig

Wanneer haar moeder plotseling overlijdt slaan bij de geslaagde veertiger Eva de stoppen door. Verdrongen herinneringen uit haar jeugd – waarin de kleine Eva bang was voor haar onberekenbare, psychotische vader – komen weer naar boven en Eva raakt de grip op de werkelijkheid kwijt. Haar grote angst is dat ze haar vader achternagaat, die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting zit. Sterk spel van Elise Schaap als Eva en Pierre Bokma als haar nog steeds gevaarlijke vader, maar ook een soms wat al te nadrukkelijk scenario, dat nota bene gebaseerd is op Antoinette Beumers eigen, gelijknamige en semi-autobiografische roman uit 2017.

Antoinette Beumer en Elise Schaap over Mijn vader is een vliegtuig: '‘Eigenlijk gaat de hele film over angst'

A Royal Affair

Kostuumdrama boordevol intriges, dat pendelt tussen episch koningsdrama en kasteelromantiek, van de scenaristen van The Girl with the Dragon Tattoo. Over de verlichte Duitse arts Struensee (Mads Mikkelsen), die aan het eind van de achttiende eeuw als lijfarts van de psychisch gestoorde Deense koning Christiaan VII (Mikkel Boe Følsgaard) opklimt tot minister en feitelijk leider van het land. Maar als zijn affaire met de jonge koningin (Alicia Vikander) aan het licht komt, wordt dat snel weer rechtgezet. De film werd genomineerd voor een Oscar en een César, Følsgaard en het script wonnen de Zilveren Beer in Berlijn.

Supernova

Amerikaanse romanschrijver Tusker (Stanley Tucci) en Britse pianist Sam (Colin Firth), al tientallen jaren een stel, reizen keuvelend in hun camper door het Engelse Lake District. Maar dit is niet zomaar een gezellige vakantie: Tusker lijdt aan beginnende dementie en wil nog één keer dierbare herinneringen ophalen. Supernova is een oer-Brits drama: smaakvol en beheerst verteld, op het afstandelijke af. Toch is het erg aangenaam om anderhalf uur op te trekken met deze sympathieke personages. Hun liefde heeft een prachtige vanzelfsprekendheid, wat allicht mede te danken is aan de echte (hetero)vriendschap tussen Tucci en Firth.

Bonustip: 100 Years of Warner Bros

‘The stuff that dreams are made of.’ Deze quote uit de Humphrey Bogart-klassieker The Maltese Falcon (uiteraard uit de studio’s van Warner Bros.) is ook de titel van deel 1 van een vierdelige docu-serie over de roemruchte geschiedenis van deze Hollywoodstudio, die in 1923 werd opgericht door de gebroeders Warner. Geroemd vanwege hun anti-nazifilms in WO II, gehaat vanwege studiobaas Jack Warner die in de McCarthy-jaren zijn communistische werknemers verraadde, en alom geliefd vanwege de eindeloze reeks klassiekers – Casablanca, Dirty Harry, Blade Runner, The Matrix, Joker, etc etc – die er gemaakt zijn. Alles komt aan bod in deze tamelijk traditionele, maar ook uitputtende en enthousiasmerende HBO-documentaireserie.

Meer film- en serietips voor HBO Max