Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een zwartkomische film van David Cronenberg en een drama uit Denemarken.

The Concert (Le concert)

Ooit was hij de dirigent van het Bolsjoi-orkest. Nu is Filipov (Aleksey Guskov) de conciërge van het concertgebouw. Totdat hij een uitnodiging voor een concert in Parijs onderschept: halsoverkop stelt hij een orkest samen en bereidt het optreden voor. Komedie met een maffe promisse en veel muziek werkt bij vlagen aanstekelijk. Guskov is ontroerend als een lang vernederde man die zijn momentje van glorie terugeist en in Parijs te maken krijgt met jong, moeilijk te duiden viooltalent Anne-Marie (Mélanie Laurent). Vermakelijke tragikomedie, genomineerd voor een Golden Globe.

LET OP: deze film is op HBO Max enkel te vinden onder de Engelstalige titel

A War (Krigen)

Wanneer zijn eenheid onder vuur komt te liggen neemt de Deense VN-commandant in Afghanistan (Pilou Asbæk, vooral bekend van de serie Borgen) een beslissing waardoor elf burgerslachtoffers vallen. Bij terugkeer in Denemarken heeft ie dan ook veel uit te leggen. Aan zijn vrouw en kinderen, aan de militaire rechtbank die wil weten wat zich precies heeft afgespeeld, en niet in de laatste plaats aan zichzelf. Intelligent en intrigerend oorlogsdrama durft moeilijke vragen te stellen zonder ze te beantwoorden. Genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

LET OP: deze film is op HBO Max enkel te vinden onder de Engelstalige titel

Maps to the Stars

Na de te eerbiedige boekverfilmingen Cosmopolis en A Dangerous Method keerde David Cronenberg in 2014 terug naar zijn oude vorm met dit zwartkomische portret van de Hollywoodadel: een stel manipulatieve huichelaars wier persoonlijkheden en privélevens zijn geïnfecteerd door imago en marktwaarde. Dat ontdekt de 18-jarige Agatha (Mia Wasikowska) die als ‘klusjeshoer’ aan de slag kan voor een actrice op haar retour (Julianne Moore). Broeierig en naar, maar ook Cronenbergs meest komische werk. Moore’s rol werd in Cannes bekroond.

Meer film- en serietips voor HBO Max