Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een Oscarwinnend drama van Mike Mills en een Nederlandse boekverfilming.

Beginners

Filmmaker/beeldend kunstenaar Mike Mills baseerde zijn tweede speelfilm op eigen ervaringen: vlak na het overlijden van zijn moeder onthulde zijn 75-jarige vader dat hij homoseksueel was. Nog even genoot pa Mills met volle teugen van de gay lifestyle, tot hij een paar jaar later ook aan kanker overleed. Christopher Plummer speelt de vader met veel elan, Ewan McGregor is ingetogen als rouwende zoon en Laurent charmeert als zijn liefje. Het verhaal kabbelt met weinig urgentie voort, maar daar staan innemende personages, verrassende humor en een inventieve stijl tegenover. Oscar voor Plummer.

Boven is het stil

Regisseur Nanouk Leopold bewerkte zelf de succesroman van Gerbrand Bakker, over de vijftigjarige Helmer, die met zijn stervende vader op een kleine boerderij woont. Een Vlaamse melkrijder en een jonge knecht dingen om zijn aandacht, maar zolang Helmers dominante vader nog in leven is, kan het zijne niet beginnen. De net na de opnamen overleden toneelacteur Jeroen Willems speelt met Helmer zijn eerste (en dus enige) filmhoofdrol. Eeuwig zonde, want hoewel hij de hele film in beeld is en in totaal amper vijf minuten tekst heeft, verliest hij geen moment de aandacht van de kijker.

Cold War

Na het met een Oscar bekroonde Ida (2013) levert regisseur Pawel Pawlikowski wederom een tragische Poolse geschiedenis in stijlvol zwartwit. Een liefdesverhaal nu, losjes gebaseerd op de relatie van zijn ouders en gesitueerd in de jaren vijftig. Muzikant Wiktor (Tomasz Kot), leider van een folkloregroep, ontdekt de vrijgevochten zangeres Zula (Joanna Kulig) en valt als een blok voor haar. Zo begint een langdurige romance die zal worden getart door verhitte emoties, politieke verwikkelingen en het lot. Pawlikowski vertelt fragmentarisch, en daarmee ook wat afstandelijk, maar de oogstrelende beelden, authentieke muziek en sublieme hoofdrolspelers raken alsnog het hart.

Meer film- en serietips voor HBO Max