Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een komisch drama met Ben Stiller en een indrukwekkende film van tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi.

Carnage

Een film die zich in real time afspeelt binnen vier muren, laat dat maar aan Roman Polanski over. Het benauwde strijdtoneel van dienst is een chique appartement in New York, waar twee stellen elkaar treffen om de ruzie tussen hun elfjarige zonen uit te praten. Het bezoek begint vluchtig en beleefd, maar binnen tachtig minuten is de boel onherstelbaar ontploft. Carnage ontstijgt zelden het niveau van gefilmd toneel, maar voor wie van stevig acteerwerk houdt – de vier hoofdrollen worden gespeeld door Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz en John C. Reilly – is dat geen probleem.

Actrice Joy Delima vertelde tijdens de Filmweek van NPO 2 Extra over haar fascinatie voor Carnage: 'Ik had het meeste medelijden met het personage van Kate Winslet'

Greenberg

De nogal verknipte en niet erg sympathieke Greenberg (Ben Stiller) keert na lange tijd en een opname in een psychiatrische inrichting terug in Los Angeles om op het huis en de hond van zijn succesvolle broer te passen. Hij ontmoet oude, inmiddels gesettelde vrienden, wat nogal tegenvalt, en een leuke vrouw (een mooi lijzige Greta Gerwig), wat ook niet echt op rolletjes loopt. Onverwacht sterk spel van Stiller, maar voor zijn fans zal het wel wennen zijn: dit is bepaald niet het soort komedie die we van hem kennen. Van de regisseur van pijnlijk schurende drama's als The Squid and the Whale en Marriage Story.

Everybody Knows (Todos lo saben)

De in Argentinië wonende Laura (Penélope Cruz) arriveert met haar twee kinderen voor de bruiloft van haar zus in haar geboortedorp in Spanje. Als tijdens de feestnacht Laura’s zestienjarige dochter wordt ontvoerd, brengt dat oude familiegeheimen en -twisten aan het licht. Soms wat vet aangezet, maar boeiend acteursdrama over liefde, bedrog, vertrouwensbanden en hoe het verleden in het heden doorspeelt. Tegen de tijd dat tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi (The Salesman, A Separation) klaar is met de familie achter de sprookjesbruiloft, liggen de verhoudingen compleet overhoop.

Let op: de film is op HBO Max enkel te vinden onder de Engelse titel

Meer film- en serietips voor HBO Max