Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer meesterwerken van Stanley Kubrick en Milos Forman.

2001: A Space Odyssey

Een mysterieuze monoliet is aanwezig bij de technologische evolutie van de mens; van knokkende aap in oertijden tot de astronaut (Keir Dullea) in 2001, die dankzij computer HAL in de problemen geraakt. Intussen lijkt de mens psychologisch stil te staan. Filosofische sciencefictionfilm die in 1968 vernietigende kritieken kreeg, maar toch uitgroeide tot een kaskraker, vooral dankzij jeugdige bioscoopgangers. Regisseur Stanley Kubrick heeft met de film vertelformules voor grote Hollywoodfilms doen wankelen, visuele effecten van de toekomst het heden ingeslingerd en het getoeter van Strauss' 'Also sprach Zarathustra' voor altijd met de leegte van het heelal verbonden.

Bekijk hier ook ons interview met hoofdrolspeler Keir Dullea, gemaakt ter ere van de 50ste verjaardag van de film

Een man die Ove heet

Ove is een 59-jarige mopperpot en overtuigd Saab-rijder die witte boorden haat en zich omringd weet door idioten. Tot zijn bleke leven weer wat kleur krijgt dankzij de nieuwe, chaotische buren. Dramatische komedie naar gelijknamige roman van Fredrik Backman legt burgerlijk Zweden onder het vergrootglas. In flashbacks trekken Ove's leven en grote liefde voorbij. Soms plat, maar vaker vermakelijk, mede dankzij het geweldige spel van titelvertolker Rolf Lassgård als de proto-Zweed met de hangende mondhoeken. Een goed in elkaar zittende feelgood rond een mierenneuker met een verhaal.

De Amerikaanse remake A Man Called Otto, met in de hoofdrol Tom Hanks, draait momenteel in de bioscoop

One Flew Over the Cuckoo's Nest

Vrijbuiter Randle (Jack Nicholson) wordt van een werkgevangenis overgeplaatst naar een psychiatrische kliniek om te worden geëvalueerd. Randle ziet er de lol wel van in. Zijn afdeling is afgeladen met zonderlingen en de rebelse Randle haalt het beste in hen boven. De ijzige hoofdverpleegster ­Ratched (Louise Fletcher) is minder gediend van al die reuring en gaat de strijd aan met Randle, tot het bittere einde. De ijzersterke film won de vijf belangrijkste Oscars en werd ook buitengewoon goed bezocht. Verfilming van het gelijknamige boek uit 1963 van Ken Kesey.

Meer film- en serietips voor HBO Max